1 Aralık 2022 Perşembe

Ispanak Graten

Herkese merhaba, Size bugün ıspanak sevmeyen büyükler ve çocuklar için uygun bir tarifle geldim. Kolay ama lezzetli bir tarif bu. Hemen tarife geçiyorum sizi bekletmeyeyim. Malzemeler 1/2 kg yıkanmış doğranmış ıspanak 1 adet piyazlık doğranmış soğan 1 adet ince doğranmış kapya biber 3 adet ince ve yarım ay şeklinde dilimlenmiş orta boy patates 4-5 kuru domates (olmasa da olur evde vardı ben ekledim) 2 yemek kaşığı kadar un 1 su bardağı süt üzeri için kaşar rendesi Tuz, Karabiber Kırmızı biber
Zeytinyağında soğanı kavurmaya başlayın üzerine biberi ekleyip birlikte kavurun. Kuru domatesi ekleyin. Kavrulan malzemeye patatesleri ilave edip kavurun. Ardından ıspanakları ilave edin. Baharat ve tuzu ekleyin. Ispanaklar sinince un ve sütü karıştırıp 1-2 dakika da bu şekilde kavurun. Sonra tüm malzemeyi yağlanmış bir fırın kabına ekleyip üzerine rendelenmiş kaşar ilave edin ve 180 derece fırında kızarıp pişene kadar bekleyin. Afiyet olsun

21 Kasım 2022 Pazartesi

KOLAY KURABİYE

Malzemeler:

1 adet yumurta

1/2 su bardağı sıvı yağ (ben 2 katında 1 su bardağından 1 parmak eksik kullanıyorum)

3 yemek kaşığı toz şeker

1 tepeleme çay kaşığı toz tarçın (ben zencefil de ekledim 2. yapışımda)

9 yemek kaşığı un

1 paket karbonat

ben ayrıca içine kıyılmış fındık ekledim ama  fındık olmasa da oluyor


 

Tüm malzemeyi karıştırıp 180 derece fırında pişiriniz

8 Kasım 2022 Salı

Kabak Tatlısı

Bu kabak tatlısı bildiğimiz tatlılardan değil. Çok tatlı değil çünkü ama meyveli bir tatlı olarak düşünürseniz çok keyifli.. Kullandığınız kabak tatlıysa eğer şeker ilavesine de gerek kalmıyor sadece üzerine bal ekleyebiliyorsunuz. Yarım kg kabak 4-5 yemek kaşığı kuru üzüm 2 adet çubuk tarçın Yarım çay bardağı su 2 yemek kaşığı şeker veya bal Servis için tahin Kabaklarınızı yayvan bir kaba alınız. Üzerine tüm malzemeyi ilave edin ve pişmeye bırakın.Soğuyan kabak tatlınızı tahinle ikram edin.

22 Ekim 2022 Cumartesi

Mısır Unlu Sebzeli Mücver

Uzuuun bir aradan sonra yeniden herkese merhaba..Bugün size kahvaltı için hazırladığım tarifi vermek istiyorum. Ama öncelikle sebzeleri çok çok ince doğramanız gerekmekte olduğunu hatırlatmak istedim. 1 adet patates 1 adet kapya biber 1 adet acı kıl biber 1 adet kırmızı soğan 1 adet normal soğan 1-2 dal taze soğan Sosu İçin: 1 su bardağı mısır unu 1 su bardağı su 2 yemek kaşığı mısır nişastası 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 paket karbonat Kırmızı pul biber, karabiber,tuz,kimyon,kekik Patatesi çok çok ince doğrayın, kuru soğanları piyazlık doğrayınız. Diğer tüm malzemeyi de ince ince doğrayıp malzemelerin tamamını sosa karıştırınız. Kızgın yağda arkalı önlü mücver yapar gibi kızartınız. Afiyet Olsun

1 Haziran 2022 Çarşamba

Bakla Fava


Benim çok sevdiğim bir mezeyi sizinle paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz..

350 gr kadar baklayı ve 2 adet soğanı ortadan bölüp düdüklüye attım. Üzerine 1,5 parmak çıkacak kadar su ekledim. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirdim.
10 dakika sonra düdüklünün kapağını açınca hafif sulu olacak şekilde içerisine 2 yemek kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz yarım çay bardağı zeytinyağı ekledim ve blendırdan geçirdim. Koyu kıvamlı bir çorba gibi görünecek sulu demeyin katılaşıyor. Pasta kalıbını zeytinyağı ile yağlayın ve baklayı dökün. Soğumaya başlayınca buzdolabına koyun. 

Zeytin Salatası

 



Oldukça kolaay ama lezzetli bir tarif bu. Malzemeleri kişiye göre değişse de ben ilk yediğim şekilde yapmayı tavsiye ediyorum.

Çekirdekleri alınmış zeytinden yaptım ancak Gaziantep de bu amaçlı çekirdeksiz ve çok daha küçük yerel zeytinlerden yapıyorlar. Bulursanız sizde öyle deneyin.

Ben dereotu, maydanoz,taze soğan,kapya biber,nar taneleri, nar ekşisi ve zeytinyağı kullanarak yapıyorum. Sizlere afiyet olsun.

Patatesli Kapya Biber


Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatına girmeden hatta aklımda bile yokken dostlarla yiyeceğimiz yemeğe hazırladığım bir mezeydi.  Aşağıya tarifini ekliyorum.


 Malzemeler 

2 adet orta boy haşlanmış patates

100 gr beyaz peynir

ince doğranmış dereotu

Tuz, Karabiber, Kimyon, Kekik, Kişniş 

5-6 adet Közlenmiş Kapya Biber


Sosu İçin

2 diş sarımsak

sızma zetinyağı

elma sirkesi

limon suyu

tuz


Haşlanan patatesleri ezin içine peynir ve baharatları katın. Kapya biberlerin arasına köfte şeklinde hazırladığınız patatesleri sarıp kürdan ile tutturun. Hazırlanan sarmaların üzerine sosunuzu ilave edin. Servise hazır..

Afiyet olsun

4 Kasım 2021 Perşembe

Bir çeşit kumpir


Patatesi sevmeyen var mıdır? Ben patatesli her şeyi çok severim. Bugün kumpir tarihi Ege'den geldi. Aslında ona kalsa bu kumpir değil çünkü değişik pişirdik. Şimdi sizlere nasıl yaptığımı anlatayım.
Patatesleri ikiye böldüm ve 180 derece fırına verdim. Yumuşayan patatesleri çıkartıp içini oydum. Oyulan kısma zeytinyağı ve kekik karışımı sürdüm tekrar kızarması için fırına verdim.
Oyulduktan sonra çıkan patatesleri ezip kaşar tuz ilavesi yaptım. Kızaran patateslerin içine doldurup üzerine de kaşar rendesi yapıp fırına verdim. İster sade ister ketçap mayonez eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun






 

Kavrulmuş Taze Fasulye Mezesi




Taze Fasulyeleri ince ince doğrayın . Az yağda iyice kavurun. Sarımsaklı yoğurt ile taban yaptığınız servis tabağına kavrulan fasulyeleri alın. Aynı yağda ince dilimlediğiniz sarımsakları kızartın. Fasulyelerin üzerine ilave edin.


Afiyet olsun

10 Eylül 2021 Cuma

Nohut Dürüm


 Nohut dürümü Nizip'te yemiş ve çok beğenmiştim. Bu kez tadını oğlum merak edince evde yapmaya karar verdik.

İlikli kemik suyunda nohutları haşladım. Ayrı bir tavada baharatlar ve acı biberle nohutları bir kaç kez çevirerek pişirdim. Lavaşları tatlandırmak için bu baharatlı karışıma bastırdıktan sonra nohutları lavaşa ilave ettim. Ayrı bir kapta hazırladığım piyazlık doğranmış soğan, sumak, zeytinyağı ve tuz karışımını nohutun üzerine sererek dürdüm.. 

22 Mayıs 2021 Cumartesi

KOL BÖREĞİ

Size harika bir el açması börekle geldim. Çarşaf böreği de denilen bu böreğin toplamda yapımı 2 saatimi aldı. Çok uzun sürmedi ve sonuç harika..
Malzemeler:
500 gr beyaz un yada 1,5 kavanoz
320 gr su  bir kavanozun 4 parmak yüksekliğine gelecek kadar (Kavanozun hacmi 660 ml)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
500 gr kıyma
1 kg soğan
tuz karabiber

Un su tuzu karıştırıp uzun bir hamur elde ettim. Hamuru 4 eşit parçaya ayırıp top top yapıp 20 dakika kadar beklettim. Aslında içinizi önceden hazırlarsanız zamandan tasarruf ediyorsunuz. İçin soğumasını beklemek vakit alıyor. 

Bir tavada çok az yağda küp doğranmış 1 kg soğan ve yarım kg kıymayı kavurup, tuz ve karabiberle tatlandırdım. Soğumaya bıraktım.

Dinlenen hamurları bir tabak büyüklüğünde açtım. Bir yüzüne bol zeytinyağı sürüp katladım. 4 hamura da aynı işlemi yaptıktan sonra 20 dakika daha beklettim.

Dinlenen hamuru önce elimle havada biraz açtım sonra sofra bezine serip tüm kenarlarından yavaş yavaş çekerek hamuru büyüttüm. Sonra kıymalı içimi hamurun üzerine serdim. Sofra bezinin benden taraf kenarını yavaş yavaş kaldırmaya başladım. Börek dürülerek tek bir rulo haline gelince de kol böreği şeklini verip üzerine çıtır olması için zeytinyağı sürdüm ve 180 derece fırına verdim.

Afiyet olsun. 

 

Enginarlı Pilav


Enginarı sevenler için nefis bir pilavla karşınızdayım. Enginar mevsimi bitmeden mutlaka deneyin. 

3-4 adet küçük çanak enginarım vardı. Onları dilim dilim doğradım. Pirinci yıkadım. Zeytinyağı ve çok az tereyağını eritip 1 adet küp doğranmış kuru soğanı kavurmaya başladım. Üzerine ince kıyılmış taze soğanı ilave ettim çok az her iki soğanı birlikte kavurdum. Kavrulan soğana pirinci ekleyip bir 2-3 dakika daha pirinçleri kavurdum. Üzerine suyunu ekledim. Tuz ve yarım limon suyu ile tatlandırdım. Piştikten sonra üzerine ince kıyılmış dereotu ilave ettim.
Afiyet Olsun.
  

Karbonhidratsız Pizza

Karbonhidratsız dedim ama 1 yemek kaşığı un ilave edilerek yapılan bir pizza bu.
7 adet yumurtanın beyazına tuz baharat ve 1 yemek kaşığı unu ekleyip karıştırın.
Tavada alt üst krep gibi pişirin. Pişen tabanın yüzeyine salça, sıvıyağ ve kekik eklediğiniz sosu sürün. İstediğiniz malzemeleri ekleyip fırına verin. Peynir eriyinceye kadar pişirin. Bu malzeme ile 2 adet taban çıkıyor.

Biz birine sucuk, kavurma, hindi füme, biber ve kaşar ekledik. Diğerine domates, biber, fesleğen ve kaşar ekledik.

Afiyet Olsun

 

21 Mayıs 2021 Cuma

Lorlu Biber



 Yine güzel bir kahvaltılıkla karşınızdayım. Çok kolay bir o kadar da lezzetli. Sağlıklı günlerde kahvaltıya gelen misafirlerinizle ikram edebilirsiniz.

2-3 adet çarliston biber
250 gr kadar tulum loru

Biberi ince dilimleyip zeytinyağında kavurun. Kavrulan bibere loru ekleyip biraz daha kavurun ve servis edin.


Makarna Böreği



Nefis mi nefis su böreği tadında makarna böreği için hazır mısınız? Kolay pratik ve lezzetli bir tarifle karşınızdayım. Hemen tarife geçiyorum

1 paket kelebek makarna
3 adet yufka
4 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
250 gr beyaz peynir
100 gr kaşar peyniri 
Maydanoz
Üzeri için 50 gr tereyağ


Makarnayı haşlayın süzün. Kaşar sıvıyağ, süt ve yumurtaları bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta peynir ve maydanozu bir araya getirin.
Fırın tepsisinin altını yağlayın ve yufka dışarı taşacak şekilde ilk yufkayı serin. Üzerine makarnanın yarısını ekleyip sütlü sostan bir miktar gezdirin ve üzerine peynirli malzemeyi döşeyin. Peynirin üzerine 1 adet yufkayı parçalayıp ekleyin. sonra tekrar makarnanın kalanını sosun yine bir kısmını ekleyin. En üste ise 3. yufkayı serin, taşan kısımları da üzerine kapatın. Böreği dilimleyin sosun son kalan kısmını böreğin üzerine döküp kaşar rendesini serpiştirin. Ve son olarak tereyağı küçük küçük koparıp böreğin üzerine serpiştirip 180 derece fırına verin.

 

11 Mayıs 2021 Salı

Reyhan Şerbeti


Benim çok beğendiğim ve çok çok kolay bir şerbet bu. Ben bu yıl ilk kez yaptım ve çok beğendim. Serin serin yaz günlerinde içimi, kokusu oldukça güzel bir şerbet. Keşke misafirlerinize ikram edebilirsiniz diyebilseydim. Pandemi süreci bize misafiri, eşi dostu,geleni gideni unutturdu. Sağlıklı günlerde inşallah içmek üzere..

Malzemeler

1 demet reyhan
1 lt kaynar su
3/4 bardak toz şeker (bana şekeri biraz fazla geldi sulandırıp içtim. Daha az şeker istiyorsanız 1/2 bardak şeker olabilir. 

Yıkadığınız reyhanları bir kaba alıp kaynar su ve şekeri ilave edin. Şeker eriyip su soğuyunca şişeleyip buzdolabında saklayabilirsiniz. 










 

Kahvaltılık Simit


Kahvaltı için müthiş bir lezzetle karşınızdayım. Bizim evde kahvaltıya simit alınırken biraz fazla alınır. Mutlaka ertesi güne simit kalır. Durum böyle olunca bu tarif imdadıma yetişti. Ertesi gün kahvaltıya mis gibi bir lezzet oluverdi.

Malzemeler: ( Ölçü 1 simit için, bu simit sayısı artarsa malzemeyi ona göre ayarlayabilirsiniz)

1 adet simit
1 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 adet yumurta
Küp doğranmış sucuk
Fesleğen, biberiye, kırmızı biber gibi istediğiniz baharatlar 
Rendelenmiş kaşar

Simitleri ince ince halka halka doğrayın. Tüm malzemeleri ekleyip karıştırın ve fırına verin.
Afiyet Olsun



 

Ballı limonlu tavuk


 Merhabalar,

Tavuk yemeklerini baharatsız yiyemiyorum. O nedenle değişik şekillerde lezzetlendiriyorum.
Bugün yine karşınızda böyle bir tarifle yer alıyorum.

Tavuk kalçalarını önce kendi yağıyla kısık ateşte kavurdum. Bu arada tuz, kekik, kajun baharatı,köri gibi baharatları ilave ettim. Önce suyunu saldı sonra ateşi biraz açıp suyunu bir miktar çektirdim. Çok az bir su kaldığında üzerine susam ekleyip suyuna 1 limonun suyunu ve 1 yemek kaşığı bal ilave ettim. Tavuğun suyundan kaşık kaşık alıp tavuğun üzerine ilave ederek 5 dakika kadar kısık ateşte pişirdim.
Yanında fırında elma dilim patates hazırlayıp servis ettim. Afiyet olsun..

10 Mayıs 2021 Pazartesi

Yoğurtlu Semizotu

Bugün sizlere oldukça kolay bir salata, meze, aperatif tarifiyle geldim. Aslında herkesin bildiği bir tarife küçük dokunuşlar yaptım. Umarım beğenirsiniz.

Malzemeler:
Semizotu
1 adet rende havuç
sarımsaklı yoğurt
tuz

Üzeri için:
Kapya biber
Ceviz 
Zeytinyağı

Hazırlanışı:
Semizotunu yaprak yaprak ayırın. 1adet havucu rendeleyin ve az zeytinyağında kavurun. Soğuyan havucu semizotunu sarımsaklı yoğurt ile karıştırın. Tuzunu ayarlayın.
Ayrı bir tavada zeytinyağında kırmızı biberi kavurun ateşten almadan cevizleri ekleyin. Bir kaç dakika birlikte kavurun. Hazırladığın semizotunun üzerine kırmızı biberi ekleyin. 

Afiyet olsun.



 

19 Nisan 2021 Pazartesi

Zeytinyağlı iç bakla


 

Yine mevsimi gelmişken size müthiş bir lezzet tarifi vereceğim. İç baklaları kabuğundan ayırmanın zahmetini bu yemeği yiyince unutacaksınız.

Malzemeler

1/2 kg iç bakla ( ben kabuklarını ayıkladım)

2 dal taze soğan

1 dal taze sarımsak 

Yarım demetten az dereotu

1 adet kuru soğan

1/2 limonun suyu

1 çay bardağı su

3-4 kaşık zeytinyağı

1 adet küp şeker

Kuru soğanı küp doğrayıp zeytinyağına ekleyin içine küp şekeri ilave edip kavurmaya başlayın. Ayrı bir yerde taze soğanın beyaz kısmını ince ince doğrayın kuru soğanın üzerine ilave edin. Limon suyu ve 1 çay bardağı suyu da ilave edip pişirmeye başlayın. Suyunu çekince üzerine taze soğanın yeşil kısmını ve dereotunu ilave edip ocağı kapatın.

18 Nisan 2021 Pazar

Zeytinyağlı bebek enginar

 


Tam zamanı gelmişken pazarlar manavlar enginar dolmuşken bebek enginar pişirelim dedim. Lezzetini ve suyunun kıvamını anlatmamım imkanı olmayan bir bit yemek bu..Yada ben çok özlemişim. Herkesin bir enginar pişirme tarzı var ben de farklı farklı pişiriyorum. Ama en çok sanırım bu halini seviyorum.


Malzemeler

6 adet bebek enginar

2 adet küp doğranmış patates 

1 adet halka halka doğranmış havuç

250 gr kadar kabuğu doyulmuş iç bakla

2-3 dal ince kıyılmış taze soğan

Yarım demetten biraz az kıyılmış dereotu dereotu

2 adet kesme şeker

1 adet taze sarımsak 

Sosu için 1 yemek kaşığı un ve 1 limonun suyu

Temizlenip ayıklanan enginarları limonlu suda beklettim. Zeytinyağına taze soğan ,sarımsağı ve şekeri ilave edip kavurmaya başlayın üzerine havuçları ilave edip kavurmaya devam edin. Patatesleri ve baklaları ilave ettikten sonra enginarları yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su ve tuzunu ilave ettikten sonra pişmeye bırakın. Pişmeden önce üzerine dereotunu ekleyin.

Pişen enginarlara ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı un ve 1 limonun suyunu çırparak açtığınız sosu ilave edip bir taşım daha kaynatın

17 Nisan 2021 Cumartesi

Bezelye Tavası (Sultani Bezelye)

 


Karadeniz’in yemeklerinden olan Bezelye tavası hatta bezenne tavası ile geldim bugün. Bu çok lezzetli bezelyenin ömrü çok kısadır.Bu mevsimde çıkar ve 3 hafta kadar sürede tükenir. Ben bu yıl haşlayıp dondurucuda saklamayı düşünüyorum. Bu tavayı kahvaltıda yada akşamüstü çayın yanında hazırlayabileceğiniz gibi akşam yemeği olarak da tüketebilirsiniz.

Malzemeler

750 gr Sultani Bezelye.                                                    3 adet yumurta                                                          Yarım su bardağı mısır unu                                          Tuz ve bol karabiber 

Bezelyeyi önceden kaynatılmış tuzlu suya ilave edip haşlayın. Süzdükten sonra bezelyeleri bir kabın içinde mısır unu tuz ve karabiber ile karıştırın Az miktarda zeytinyağını  kızdırdıktan sonra haşlanan bezelyeleri tavaya düz bir şekilde ilave  edip kızartın. Kızarınca Tavayı alt üst edin bunun için karadenizin hamsi için kullandığı tava kapaklarından yararlanabilirsiniz.

Alt üst edilen kızarmış bezelyenin üzerine çırpılmış yumurtaları düzgünce ilave edip kızartmaya devam edin. Dilerseniz son bir kez de alt üst çevirip yumurtalı yüzünün de iyice kızarmasını sağlamış olursunuz 

Afiyet olsun 


11 Nisan 2021 Pazar

Limonlu ve Sarımsaklı Yasemin Pilavı


 Yasemin pilavının hoş bir koku ve lezzetine biraz da ben eklemeler yaparak hazırladım. Ancak bu ilaveleri oğlum Ege istedi. Çok lezzetli olan bu pilavın tarifine gelince..

Malzemeler:

2 su bardağı yasemin pirinci

3 su bardağı su

2 adet ince kıyılmış sarımsak

yarım limon (kabuğu soyulmuş ve zar gibi ince doğranmış 3 adet limon dilimi ve kalanının sıkılmış suyu)

tuz

Pişirmek için zeytinyağı yada 3 yemek kaşığı tereyağı

Zeytinyağını tavaya ilave edin. İçine sarımsakları ekleyin. Biraz kavrulunca içine suyu ilave edin. Su kaynamaya başlayınca pirinci ekleyin. Üzerine limon dilimlerini, sıkılmış limon ve tuzu ekleyip kapağını kapatın. Pilav gibi suyunu çektirene kadar pişirin.

Afiyet Olsun



Nohut Köri


Köri deyince bizlerin aklına baharat olan köri geliyor. Köri yemeklerinin baharat olan köri ile bir ilgisi olmadığı gibi Tayland ve Hindistan'da soslu yemek anlamına gelen bir kelimedir..  Tai ve Hint mutfağı köri yemekleri ile ünlenmiş mutfaklardandır. Bu soslu yemeğe girecek olan baharat karışımı ise taze olarak elde dövülerek yapılıyor. Tayland körisinin en önemli farkı, içinde Hindistan cevizi sütü olmasıdır. 
Mesleğimin yanı sıra bu dönem mezun olacağım aşçılık bölümünde de dünya mutfakları bilgilerimi arttırıyorum. Bu da mutfağımıza yansıyor haliyle. Ancak bu köri oğlum Ege'nin tarifiydi. Ondan aldığım destekle pişirildi.

Gelelim bizim hazırladığımız nohut köriye..

Malzemeler:
800 gr haşlanmış nohut
1 kutu krema
1 kase domates sosu
1adet küp kesilmiş soğan
3 adet rendelenmiş sarımsak
1 adet şili biberi
1 yemek kaşığı köri
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
fındıktan az büyük taze zencefil
1 çaylı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kekik
süslemek için taze soğan
Tuz
Kırmızı biber
Karabiber

Soğanları ve sarımsağı zeytinyağı ile kavurmaya başlayın. Üzerine ince doğranmış şili biberi ekleyin. Domates sosunu ilave edin. Pişen sosa nohutları ekleyin. Bir iki karıştırıp kremasını ilave edin. En son tüm baharatları ekleyip 1-2 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış taze soğan ile süsleyin. Yemeğiniz hazır afiyet olsun.  
Biz yanına sarımsak ve limon aromalı yasemin pilavı hazırladık. Onun tarifi de diğer postta...


2 Nisan 2021 Cuma

Damla Çikolatalı Kurabiye

  


Malzemeler

120 gr yumuşamış tereyağı

1 adet yumurta

1/2 çay kaşığı tuz

1 su bardağından bir parmak eksik şeker

1,5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı silme karbonat

120 gr damla çikolata


Tereyağı ve şekeri çırparak iyice köpürtün. Yumurtayı ekleyip spatula ile karıştırın. Üzerine tüm kuru malzemeyi çikolata dahil sırayla ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur olunca cevizden az büyük parçalar halinde yuvarlayıp tepsiye dizin. 180 derece ısıtılmış  fırında önce 5 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerlerini bir bardak altı ile bastırın ve tekrar fırına verin.Toplamda 12 dakika fırında kalacak şekilde pişirin




 

27 Mart 2021 Cumartesi

Un helvası



 
Şerbeti için

1,5 su bardağı şeker

1,5 su bardağı su


2 su bardak un

100 gr tereyağı 

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket fıstık


Su ve şekeri bir tencereye ekleyip ocağa koyalım bir taşım kaynatıp kapatalım çok kaynamasına izin vermeyin.


Yağları bir tencereye ekleyip fıstıkları ilave edip kavurun. Çok kararmadan unun yarısını ekleyin karıştırıp tekrar kalan unu ekleyin rengi değişene kadar kavurun. Ocağın altını kapatın.Kavrulan una şerbeti yavaş yavaş ilave edin. Şerbeti çekene kadar karıştırın. İki kaşık yardımı ile şekillendirin.

25 Mart 2021 Perşembe

Cipsli Tavuk




Bugün lezzetli ve pratik bir tarifle geliyorum. 3 malzeme ile yapılan bir lezzet bu. Tavuk,krema ve ruffles cips. 

Malzemeler:
İrice kuşbaşı doğranmış tavuk kalça (göğüs de olabilir zevkinize kalmış ama kalça daha lezzetli oluyor)
tavuk miktarına bağlı olarak krema (eğer bir küçük borcam da yapacaksanız yarım paket eğer daha fazla miktarda yapacaksanız 1 paket krema)
bir paket Ruffles cips (eğer tavuğunuz çoksa büyük paket kullanınız)
arzuya göre baharatlar ve tuz (ben kekik,fesleğen,biberiye,kırmızı biber,köri yada kimyon,karabiber kullanıyorum)

Hazırlanışı

Tavuklar doğrandıktan sonra tuz ve baharatlarla harmanlanır.İçine elinizle parçalara ayırdığınız ruffles cips eklenir.(cipsin bir kısmını üzeri için ayırın)Üzerine krema ilave edildikten sonra tüm malzeme harmanlanır.Kenara ayırdığımız cipsler malzemelerimiz en üstüne serpiştirilir.180-200 derece tavuklar pişene kadar fırına verilir...

 

24 Mart 2021 Çarşamba

Yufkasız Börek


Size bugün sebzeyle yapılan yufkasız bir börek tarifi vereceğim. Malzemelerine bakarsanız bol sebzeden oluşan az un içeren bir lezzet bu. İsterseniz çayın yanında, isterseniz öğün olarak tüketebilirsiniz.

Malzemeler
4 adet patates
1 adet pırasa 
2 adet havuç
1 adet kapya biber
100 gr kadar ıspanak

4 yumurta
4 tepeleme yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
karabiber,kekik
üzerine kaşar peyniri rendesi, susam ve çörek otu

Patatesleri, havuçları rendeledim. Kapya biberi ve ıspanağı ince ince, pırasayı halka halka doğradım.  Diğer yandan yumurta un yağ ve sütü, kabartma tozunu baharatları çırptım. Üzerine hazırlanan tüm sebzeleri ekleyip karıştırdım. Yağlı kağıt konmuş tepsiye ekledim.
Susam ve çörek otunu ekleyip 180 derecede önce 10-15 dakika pişiriniz. Fırından alıp üzerine kaşar rendesi ekleyip tekrar fırına verin ve pişirin.


15 Mart 2021 Pazartesi

1928 İzmir Mehmet Helvacı


Bugün sizlere 1928 den bu yana tahin ve helva üreten bir firmadan bahsetmek istiyorum. Soyadı Kanunu ile kendilerine meslekleri gereği Helvacı soyadı verilmiş bir aile.. Mehmet Helvacı tarafından kurulmuş olup halen İzmir'in Basmane İlçesi Anafartalar caddesinde 93 yıldır hizmet vermekteler.


%100 susamdan üretilen lezzet garantili tahin helvası, tahin ve çifte kavrulmuş tahinlerini HepsiBurada.com, Trendyol.com, Çiçek Sepeti, EpttAvm ve Shopier.com gibi alışveriş platformlarından temin edebilirsiniz.

Aşağıda 1928 yılında alınmış Ticaret ve Sanayi Odası kaydını ve o günlerin fotoğrafını görebilirsiniz