17 Ekim 2020 Cumartesi

MUTANCANA (Osmanlı Kebabı)






Tatlı tuzlu karışık lezzetleri herkes sevmez bense bayılırım. Bu yemeği ilk Ordu'da Osmanlı Kebabı olarak yemiştim. Çok beğenmiştim. Sonra biraz araştırınca adının Mutancana olduğunu , ayrıca Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Selim ve Kanuninin iftar sofralarında bu yemeği istediğini öğrendim.

Osmanlı da yemekleri lezzetlendirmek için farklı yöntemler kullanılmış kuru meyvelerle tatlandırmışlar.. Domatesin Amerika ve Avrupa'dan Osmanlıya gelişi 1700 lü yıllara dayandığını (hatta ilk zamanlar yeşil olarak tüketildiğini)  biliyoruz. Dolayısıyla yemeklerinde salça ve domates ile lezzetlendirme bulunmamaktadır.

Malzemeler:

800 gram kuzu eti
15-20 adet arpacık soğan
50 gram badem
5-6 adet kuru kayısı
6-7 adet kuru erik
5-6 adet kuru incir
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı bal
2 su bardağı ılık su
Tuz
(bazı tariflerde bal yerine sumakla lezzetlendirmişler)

Tereyağını tencerede eritip kuşbaşı doğranmış etleri içine ekleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar karıştırarak kavurun. Soğanları yemeklik doğrayıp etlere ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Ilık suyu ekleyip kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin. Bu esnada bademleri haşlayıp kabuklarını soyun. İncirleri ve kayısıları ince ince doğrayın. Badem, incir ve kayısıyı ayrı bir tavada soteleyin. Üzüm, erik, bal, sumak ve tuzu ete ekleyip 5 dakika daha pişirin . Sonra etler ile bir araya getirip 2-3 dakika kadar da birlikte kavurun. Afiyet Olsun..
 

1 yorum:

Kolaylezzet dedi ki...

Elinize sağlık.