Balık ve faydalarını bu ayki Popüler Sağlık Dergisi için hazırladım.Birde değişik bir balık tarifi vermek istedim..
Malzemeler:
Dilediğiniz kadar dilimlenmiş Norveç somonu
Somonu sarmaya yetecek kadar salamura asma yaprağı
8-10 adet Defne yaprağı
Dilimlenmiş limon
Tuz,
Hazırlanışı
Somonları 2 cm eninde inceltin.Asma yapraklarını balığı sarabilecek büyüklükte düz bir zemine serin.Eğer tek asma yaprağı küçük gelirse birkaç yaprağı birleştirin.Balık filetoları asma yaprağına yerleştirin,üzerine 1 adet defne yaprağı ve ince bir dilim limon yerleştirin.(limonların kabuğunu soyup dilimlerseniz kabuğun acısı balığa geçmez)Sıkı sıkı sarın.Yaprağın üzerine fırça ile zeytinyağı sürün.Kızgın ızgarada 10 dakika kadar önce bir yüzünü daha sonra diğer yüzünü pişirin.
Afiyet olsun
Bugün sizlere balıklar için özel sos tarifleri vermek istedim.Hemde elimin altında bulunsun istiyorum.
BALIK SOSLARI
Bu soslar fırın,ızgara ve tavada yapılan balık yemeklerinize lezzet katmak için kullanabileceğiniz özel tariflerdir.
Yunan usulü zeytinyağlı sos (Skordalia) Ufalanmış ve ıslatılmış bayat ekmek veya patates püresi içine dövülmüş ceviz,zeytinyağı ve sirke ilavesi ile yapılır.
Limonlu balık sosu:Eşit miktarda limon suyu ile zeytinyağına dövülmüş sarmısak ilave edip karıştırılarak hazırlanır.Dilerseniz içine ince ince doğranmış maydanoz veya taze soğan ilave edebilirsiniz.
Sirke ve soğanlı balık sosu:Taze soğan ayıklanarak ince ince doğranır ve bir kaba alınır.İçerisine zeytinyağı ve sirke ilave edilir.Ayıklanmış ve ince doğranmış dereotu ve bir miktar tuz eklenerek hazırlanır.
Sicilya usulu zeytinyağlı sos (Sal Moriglio):Zeytinyağına limon suyunda çırpılmış otlar (kekik, maydanoz, biberiye) ve dövülmüş sarımsak ilavesi ile yapılır.
Piedmonte usulü (Bagna Cauda) Dövülmüş sarımsağın,çeşitli baharatlı bitkilerin (kekik gibi) zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır.
Cenova usulü sos (Pesto) Dövülmüş çam fıstığı ile fesleğenin zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır.
Dalmaçya usulü sos:Rafine edilmemiş koyu ev tipi zeytinyağında dövülmüş sarımsağın dinlenmesiyle elde edilir.
Marsilya usulu sos (Ailade):Dövülüp zeytinyağında dinlendirilmiş sarımsaklı karışıma
Dövülmüş ceviz ilavesi yapılır.Ayıklanmış ve ince doğranmış dereotu,sirke ve tuz ilave ederek karıştırılır.(sirke sevmeyenler aynı miktarda limon suyu kullanabilir.)
26 yorum:
Ne kadar iştah açıcı bir görüntü buuu. Ellerine sağlık Serpilciğim. Asma yaprağında somon benim de hep tadını merak ettiğim bir balık yemeği. Denemek istiyorum ilk fırsatta. Çok lezzetli görünüyor doğrusu.
balık nefiss görünüyor.soslar çok ilgimi çekti.marine olarak mı kullanılacak yoksa direk sosun yanında mı pek anlayamadım.
sevgiler
somona bayıldım çok severim ama böylesini hiç denemedim ilk fırsatta denerim..yeavrım verdiğin birbirindeng üzel soslar içinde teşekkürler....de bakalım bana sevinç hanımın şort yaşantısı nasıl gidio gelir mezruyla ölçerim haaa yüzümü kara çıkarmasın düzenli kullansın yemesin içmesin hamur işleri falan özellikle akşamları okeeeee:)))öpüyorum sevgilerimle
Serpil2ciğim,
nefis görünüyor somon. ellerine sağlık. bizim evde de çok yenir balık. o yüzden soslarla ilgili bilgilere çok sevindim. sevgiler
Canım Serpilim, asma yaprağında somonu bende denemiş ayıla bayıla yemiştim.
Ellerine sağlık.
Ben soslara bittim. Hele sicilya sosu hımm ağzım sulandı..
Sıcacık sevgilerimle. hayatım
www.misssgibi.com
slm,
aslında bildik soslar ama isimlerine yabancıyım doğrusu..
ellerine sağlık..
sevgiler
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar, sunum harika sizlere afiyetler olsun, sos tarifleri paylaşımınız için de teşekkürler, sevgilerimle...
Gerçekten harika olmuş.Ellerinize sağlık.Bu arada bende puzzle yapıyorum.Ama artık asacagım duvar kalmadı:)Sevgiler
Serpil'ciğim,
Bir balık sever, hatta balık delisi biri olarak, çoook teşekürler sos çeşitlerini paylaştığın için....
Asma yaprağında somonu ise sık yapar ve severek yerim.
Ellerine sağlık canım,
Sevgiler........
Valla canım çekti
sevgiler
resim okdar net ve canli gibiki yemek dergisindeki tariflerl gibi görünüyor,harika olmus baligi severim ama somon baligina pek alisamadim.
Eline saglik canim
Ellerinize sağlık.Resimler ve soslar harika.
Serpil ellerine sağlık bayıldım hazırladıklarına, soslara ait bilgiler çok faydalı olacak benim için ;))
Sevgiler...
çok farklı ve şık tarifler bunlar.ellerine sağlık serpil'cim.
selam harika görünüyor ellerine sağlık bayy
Pek hoş bunlar Serpil'ciğim. Somon, yaprak ve kuru fasulye, tam bir sentez!
Somon bizim sıkça tükettiğimiz bir balık. Bu şekliyle eminim nefistir. Mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık. Soslar da bir harika.
Serpilcim, ne güzel duruyo tabakta öyle somon valla..Ellerine sağlık..
Sevgiler..
serpilcim bende bugünlerde somon pişirmeği düşünüyodum tarifini denicem ellerinize sağlık sizlere çoktandır yorum atamıyorum bugünlerde gelen gidenim çok yoğundu afınıza sığınıyorum sevgilerimi gönderiyotum...
Serpil'ciğim bizde haftanın 3 günü balık pişer.Ne de olsa balıkçı bir aileden gelmeyiz..))
Somonu biz değilde gelinimiz çok pişirir bu yöntemle,çok da nefis olur.Seninkide çok nafis görünüyor ellerine sağlık canım..Sosları ne iyi edip paylaşmışsın.Hepimizin çok işine yarayacak..))
Şimdi aklıma geldi,incir yaprağını çok kullanırdık balık haşlamasında..))Mutlaka çoğu arkadaşa ilginç gelebilir..))
Kocaman öpüyorum seni canım..
Sevgiler
Gül incir yaprağını çok merak ettim.Nasıl yapıldığını sana soracam.Sevgiler...
Sevgili Pervin oğlun askerden gelmiş darısı başımıza inşallah.sevgiler...
Feyzacığım tabakta durduğu gibi durmuyor valla yiyince kilo yapıyor...
Dideciğim hemen dene pişman olmazsın.sevgiler..
Tijenciğim aşkolsun.O fasülye piyazı evde vardı.Bende süslesin diye yanına koydum.Yoksa hepsini birarada yemedik.sevgiler...
Sevgili Naz soslar benim icadım değil sadece derleyip toparlayıp bir sayfada yazdım.
Aslında bu yemek ve yazı benim popüler sağlık dergisi için yazdığım yazıydı...
sevgiler...
Yorum Gönder