11 Nisan 2021 Pazar

Nohut Köri


Köri deyince bizlerin aklına baharat olan köri geliyor. Köri yemeklerinin baharat olan köri ile bir ilgisi olmadığı gibi Tayland ve Hindistan'da soslu yemek anlamına gelen bir kelimedir..  Tai ve Hint mutfağı köri yemekleri ile ünlenmiş mutfaklardandır. Bu soslu yemeğe girecek olan baharat karışımı ise taze olarak elde dövülerek yapılıyor. Tayland körisinin en önemli farkı, içinde Hindistan cevizi sütü olmasıdır. 
Mesleğimin yanı sıra bu dönem mezun olacağım aşçılık bölümünde de dünya mutfakları bilgilerimi arttırıyorum. Bu da mutfağımıza yansıyor haliyle. Ancak bu köri oğlum Ege'nin tarifiydi. Ondan aldığım destekle pişirildi.

Gelelim bizim hazırladığımız nohut köriye..

Malzemeler:
800 gr haşlanmış nohut
1 kutu krema
1 kase domates sosu
1adet küp kesilmiş soğan
3 adet rendelenmiş sarımsak
1 adet şili biberi
1 yemek kaşığı köri
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
fındıktan az büyük taze zencefil
1 çaylı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kekik
süslemek için taze soğan
Tuz
Kırmızı biber
Karabiber

Soğanları ve sarımsağı zeytinyağı ile kavurmaya başlayın. Üzerine ince doğranmış şili biberi ekleyin. Domates sosunu ilave edin. Pişen sosa nohutları ekleyin. Bir iki karıştırıp kremasını ilave edin. En son tüm baharatları ekleyip 1-2 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış taze soğan ile süsleyin. Yemeğiniz hazır afiyet olsun.  
Biz yanına sarımsak ve limon aromalı yasemin pilavı hazırladık. Onun tarifi de diğer postta...


Hiç yorum yok: