17 Ocak 2021 Pazar

Ispanaklı Kiş (quiche)

Ben bütün sebzeleri çok çok severken ıspanağı pek sevmem. Bu hafta markette görünce almaya karar verdim. Ama eve gelince fikrim tamamen değişti. Yemek yapmaktansa bir kiş yapmayı tercih ettim.

Kiş hamuru tuzlu muhallebi ve peynir, et, deniz ürünleri veya sebze parçaları ile doldurulmuş pasta kabuğundan oluşan bir Fransız tart türüdür. 

Taban hamurunu yaptıktan sonra iç malzemesini istediğiniz her sebzeden yapabilirsiniz. Ben bu kişin hamur tarifini Şemsa Denizsel'dan aldım. Bu hamura şeker eklersek tartlarda da kullanılabileceğini söylemiş.

Gerçekten kıyır kıyır olan bu kiş hamurunun yapımı biraz zaman alıcı ama inanın buna değer.

Kiş hamurunun malzemeleri

300 gr un
4 gr tuz
1 yumurta sarısı
165 gr tereyağı
Buzlu su

Hamurun yapılışı:

Bu hamurda herşeyin soğuk olması çok önemli çünkü kıyır kıyır olmasının sebebi erimemiş tereyağının pişerken oluşturacağı boşluklar. Dolayısıyla mutfak robotunda hazırlanması gerekiyor. Yoğururken elin sıcaklığını almaması için.
Önce küçük küçük doğrayıp buzdolabında beklettiğiniz tereyağını, unu ve tuzu robata ekleyin.1-2 dakika karıştırın. Sonra robota yumurta sarısını ekleyin karıştırmaya devam edin. En son 1-2 yemek kaşığı buzlu su ekleyin. Bulgur bulgur olana kadar  karıştırın. Hamuru folyo ile kaplayıp buz dolabında 1 saat kadar bekletin. Sonra hamuru alıp kalıba yerleştirin. Hamurun üzerinde çatalla delikler açın. 10-15 dakika daha hamuru kalıpla birlikte dolapta bekletin. Önceden içinde tepsi ile birlikte 190 derecede ısıtılmış fırına verin. Tepsinin sıcak olması alt tabanın da iyi pişmesine neden olacak. 20-25 dakika kadar pişirip hamuru dışarı alın.


İç Malzemeleri:
 
1 bağ ıspanak
1 baş yemeklik doğranmış soğan
2 yumurta
1 kutu krema (200 ml)
Küp küp doğranmış sucuk
Soslandırılmış kuru domates

Üzeri için kaşar rendesi

Ayrı bir tavada soğan ile doğranmış ıspanağı kavurduktan sonra soğumasını bekleyin, içine 2 yumurta ve 1 kutu kremayı ekleyip çok küp doğranmış sucuk ve kuru domates ilavesi yapın. Sonra yarı pişmiş kiş hamurunun ortasına yerleştirin ve fırına verin. 20-25 dakika da malzemenin pişmesini bekleyip üzerine kaşar rendesi ekleyin. Kaşar kızarınca fırından alın. 
(Domates ve sucuk tamamen opsiyonel olmakla birlikte asıl pastırma çok yakışıyor bu tarife. Kuru domatesi de kekik ve zeytinyağı ile tatlandırdıktan sonra kullanıyorum.) 

Hiç yorum yok: