FASÜLYE TURŞUSU VE FASÜLYE TURŞUSU KAVURMASI
Bu ayın etkinliğine sevgili Yeşim ev sahipliği yapmaktaydı.Konuyu ise Karadeniz Yemekleri olarak belirlemişti.Benim için zor bir konuydu çünkü Karadenizli olmama rağmen Karadeniz Yemeği bilmiyordum.(Bir iki tarif hariç.)Sanırım biraz da damak tadımın Ege'ye yatkın oluşu ve 18 yaşımdan 32 yaşıma kadar Ege'de yaşamam sebebiyle aklımın erdiği yaşları oranın yemek kültürünü alarak geçirmem sebebiyle Karadeniz yemeklerini pek bilmiyorum.
Bu etkinlik için Fasülye Turşusu kavurması hazırladım.
Samsun'da Balık yemeğe gittiğiniz her yerde masaya turşu kavurması ve mısır ekmeği mutlaka gelir.Benimde yapımını bildiğim sayılı yiyeceklerdendir.Bu kavurmayı yapmak için tabiki öncelikle turşunuz olmalı.Ben de sizlere önce turşumun nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum.
Fasülye Turşusu Malzemeleri:
3 kg turşuluk fasülye
10-15 diş sarmısak.
Hazırlanışı:
Fasülyeleri diri kalacak şekilde haşlayın.Kavanoza fasülyeleri biraz doldurun sırasıyla sarmısak ilave edin,tekrar üzerine fasülye ekleyin.Bir kenarda kavanozun alacağı kadar kaynamış soğumuş suyun içine 2 avuç kadar tuz ekleyin.Suyu kavanoza doldurun.Ağzını sıkıca kapatın ve 15-20 gün bekletin.Turşunuz hazır....
Turşu Kavurması
Turşunuz yemeye hazır olduğu zaman ,küp küp doğranmış bir adet soğanı zeytinyağında kavurun.Fasülyeleri ince ince doğrayın.Soğanları yağda öldürdükten sonra fasülyeleri ilave edin. 15 dakika kadar kavurun.Yanında bir de mısır ekmeğiniz varsa yemeğe doyum olmaz.
Bu ayın etkinliğine sevgili Yeşim ev sahipliği yapmaktaydı.Konuyu ise Karadeniz Yemekleri olarak belirlemişti.Benim için zor bir konuydu çünkü Karadenizli olmama rağmen Karadeniz Yemeği bilmiyordum.(Bir iki tarif hariç.)Sanırım biraz da damak tadımın Ege'ye yatkın oluşu ve 18 yaşımdan 32 yaşıma kadar Ege'de yaşamam sebebiyle aklımın erdiği yaşları oranın yemek kültürünü alarak geçirmem sebebiyle Karadeniz yemeklerini pek bilmiyorum.
Bu etkinlik için Fasülye Turşusu kavurması hazırladım.
Samsun'da Balık yemeğe gittiğiniz her yerde masaya turşu kavurması ve mısır ekmeği mutlaka gelir.Benimde yapımını bildiğim sayılı yiyeceklerdendir.Bu kavurmayı yapmak için tabiki öncelikle turşunuz olmalı.Ben de sizlere önce turşumun nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum.
Fasülye Turşusu Malzemeleri:
3 kg turşuluk fasülye
10-15 diş sarmısak.
Hazırlanışı:
Fasülyeleri diri kalacak şekilde haşlayın.Kavanoza fasülyeleri biraz doldurun sırasıyla sarmısak ilave edin,tekrar üzerine fasülye ekleyin.Bir kenarda kavanozun alacağı kadar kaynamış soğumuş suyun içine 2 avuç kadar tuz ekleyin.Suyu kavanoza doldurun.Ağzını sıkıca kapatın ve 15-20 gün bekletin.Turşunuz hazır....
Turşu Kavurması
Turşunuz yemeye hazır olduğu zaman ,küp küp doğranmış bir adet soğanı zeytinyağında kavurun.Fasülyeleri ince ince doğrayın.Soğanları yağda öldürdükten sonra fasülyeleri ilave edin. 15 dakika kadar kavurun.Yanında bir de mısır ekmeğiniz varsa yemeğe doyum olmaz.
Ayrıca Mısır Ekmeğinin yanısıra Kuymak da Karadeniz yemeklerindendir.Bunları daha önce yayınladığım için şimdi sadece link ekliyorum dilerseniz bakabilirsiniz.
Sevgili Yeşim'e kolay gelsin diyorum çünkü işinin ne zor olduğunu biliyorum...
Afiyet olsun...
17 yorum:
Ellerine sağlık Serpil'ciğim.
Sevgiler,
bayılırım turşu kavurmasına her türlüsü lezzetli olur yanına da çay severim ben kahvaltılarda. Hiç domates turşusunu kavurdunmu aynı şekilde o da süper bişey.ellerine sağlık. sevgiler....
Ellerinize sağlık.Fasulye kavurması çok güzel olur..
ooo harika vazgecilmezlerden ellerine saglik canimcim
serpilcim bak cnm çekti şimdi.yemeyen bilmez tadını ,yanında birde çay olursa başka birşeye gerek kalmaz.ellerine sağlık cnm.(hemen annemden istemem gerek):)
ayy cnm yaa, bız karadenızlı değılız.. ama annem calıştığı dönemlerde karadenızlı olan bır arkadasından oğrenmıstı tursu kavurmasını..uzun zamandırda yapmıyor:( ne ıyı oldu da hatırlattın bu lezzetı bana:)) hadı görusuruz, ben annemı arayacağım da:)))
fıdan
çok güzel olmuş ablacım ellerine sağlık bunları ne zaman yiyebileceğiz peki??::))
Serpil,ilk tayinimin çıktığı Batman'da öğr.iken Ordulu bir ev rkadaşım yapmıştı bunu.Hem de sabah kahvaltısına!Bu ney len dedik ama sonra her haftasonu kahvaltısında istemeye başladık.Mısır ekmeğiyle süpper olur.Kaç yıl oldu yemeyeli:(
ellerine sağlık canım.turşu kavurmasını çok severim.uzun zamandır yememiştim.hatırlattığın için teşekkür ederim.
sevgiler
eline sağlık. karadeniz mutfağı bize çok uzak ancak sizlrin tarifleriyle bunları tatmamız mümkün olacak.sevgiler
Serpil'ciğim,
Hepsi de çok güzel. Özellikle turşu kavurmasını çok severim. Sivas'da da pezik turşusunun kavurması yapılır aynen böyle ve o da nefistir. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...
serpilcim katılımın için bu güzel tarif için çok teşekkür ediyorm ellerine sağlık
kocaman sevgilerr
hemşerim turşu kavurmasından bir tabak aldık gidiyoruz haberin olsun.
Arkadaşlarım Ankaradayım dönünce sizlere tek tek ulaşacağım.
sevgiler...
eline sağlık canım,Çok severim turşu kavurmasını...selamlar.....
Ellerine sağlık pekde severim. Canım istedi...Nerden bulucam şimdi...Sevgiler...
Merhaba Serpil,
Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor,çok severim turşu kavurmasını.
sevgiyle kal...
Yorum Gönder