4 Ekim 2007 Perşembe

DOLMALAR SARMALAR

Geçen pazar sabahı saat 8.00 de elektrikler kesildi.O gün için bütün hayallerim suya düştü.Elektrik taaaa akşamın 17 sin de geldi.Bende pazardan aldığım biberlerle zeytinyağlı dolma yapayım o zaman dedim.Şimdi benden tarif bekliyorsunuz ya..Ben iç malzemesini tutturamadığım dolmalarımla ünlüyümdür.Annem her seferinde "kızım her bibere 1 kaşık pirinç ayarla" dese de benim gözkararı uygulamalarım ısrarla devam etmekte..Her zamanki gibi dolma için hazırladığım iç fazla geldi.Bu yıl ilk kez yaprak tuzlamıştım,eğer olduysa onunla da sarma yapayım dedim.Hani üç boy kulaklı çelik setleri vardır ya.(ya buralarda kulaklı tava derler yumurta tavasına)Onun en küçük boyuna tam 2 sıra olacak şekildede sarma yaptım.İşte hepsi o tabaktaki kadar çıktı.Ama çok lezzetli olmuşlardı.Şimdi sizlere tarif vereceğim ama pirinç gözkararı artık kusura bakmayın.Bunun da tarifimi verilirmiş demeyin sakın bilenlere değil bilmeyenlere bu tarif...


Malzemeler:

Pirinci isterseniz biber sayısına göre 1 yemek kaşığı kullanın.Güzelce yıkayın...
2 adet robotta çekilmiş soğan
zeytinyağı,tuz,kuru nane..
1 adet domates


Hazırlanışı
Soğanları zeytinyağında kavurun.Pirinçleri de bir süre kavurun.Tuzu ve naneyi ilave edin.Pirinçlerin üstüne çıkMAyacak kadar su ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.Pirinçlerin biraz yumuşamasını sağlayın yeter.Soğumaya bırakın.
İçini temizlediğiniz biberlerin içini hazırladığımız içle doldurup.Üzerine domates parçaları kesip biberlerin yarısına kadar su ilave edip pişirin....

Gelelim Sarma'ya artan pirinciniz olduysa :)) ki olmadıysa siz bu işi başardınız demektir.şaka şaka yine dilediğiniz kadar pirinci aynı şekilde kavurun ve biraz su ile pişirin ki pirinçler biraz yumuşasın.Soğuyunca sarmaları sarmalayın :)Tencerenin yarısını az geçecek kadar su ilave edin.Yumuşayınca ocağı kapatın.

Dolma ve sarmayı biraz diri pirinçli yaparım ben ,içi sulu kalırsa cıvık cıvık sevmiyorum.O nedenle kendimce bir püf noktası uyguluyorum.Dolmaları pişer pişmez tencereden çıkartırım.Böylece tencerenin içindeki kalan suyu fazla emmemiş oluyorlar.

Afiyet olsun...

2 yorum:

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

slm canım
ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar. Bayılırım zeytinyağlıya her türlüsüne. Sarma yemeyeli de baya oldu alıyorum bir iki tane. Zeytinyağlıyla ilgili duydunmu bilmem içine biraz da nar ekşisi koyunca tadından geçilmiyor. eğer denemediysen dene derim. Sevgiler..

NiNo dedi ki...

canim hamuru dolduruyorsun makinaya istedigin basligi tak sonra yaglanmis firin tepsisine makinanin sekil veren kismini direk yapistir ve makinaya bas sonra sen bastikca hamur cikacak yani direk makinanin ucuyla tepsi yapisacak sifirlanacak umarim anlatabilmisimdir canim