Ta ta ta tammmm.Karşınızda ilk şeker hamurlu pastammmm.Sonunda hep yapmak istediğim pastayı yaptım.Ya malzemem yada vaktim olmadığı için hep imrenerek baktığım,acaba ben de becerebilirmiyim? diye düşündüğüm pastayı başardım.Tabi bir çok blogta rastlananların arasında benimkinin lafı bile olmaz ama,bloglar için küçük benim için büyük bir adım oldu.
Aslında pandispanyam pek olmadı.Bunun iki sebebi var.Yani 2 hata yaptım.
1.Hatam :Çok küçük (sanırım 18 cm olan) bir kek :kalıbım vardı ve şeker hamurunu büyük açıp açamayacağımdan emin olamadığım için pandispanyamı küçük yapmak istedim.Durum böyle olunca bir pandispanya tarifinin ölçüleriyle oynadım.Biraz hatta birazdan fazla sert bir pandispanya elde ettim.
2.Hatam pandispanyayı üçe bölmem gerekirken ikiye böldüm.
Neyse yaptık bir hata acemilik işte.
Pandispanya tarifimi vermeyeceğim zira güzel olmadı.Siz bana uymayın, benim yapmak istediğim bir başka tarif vardı aslında ama bahsettiğim gibi kalıbım çok küçük olduğu için ben bu tarife uygun yapmadım.Emel Başdoğan'ın (üstelik kitabıda var bende) tarifi olan bu ıslak kakaolu pandispanya denenmiş ve çok güzel olduğu bloglar arasında yayılmış bir tariftir.
Genellikle yarım ölçüyle yapıyorlar.Tam ölçü 12 yumurtadan yapılıyor.Yarım ölçü kullanılırsa da
20 cm lik bir kalıba yetecek miktarda oluyormuş. Açık büfe den aldığım tarifi aşağıda yer almaktadır.
Kakaolu Islak Pandispanya için malzemeler :
6 büyük boy yumurta (sarısı ve beyazı dikkatlice birbirinden ayrılacak)
170 gr tozşeker
1/2 çay bardağı portakal suyu
120 gr un
40 gr kakaoUn ve kakaoyu bir kaba birlikte eleyin. Fırını 170 dereceye ayarlayıp, ısıtmaya başlayın.Yumurta sarılarını ve beyazlarını dikkatlice ayırıp iki ayrı kaba alın. Şekerin yarısını yumurta aklarına katın ve yüksek devirde mikserle yaklaşık 7-8 dakika yumurtalar sert bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Şekerin diğer yarısını ise yumurta sarılarına ilave ederek, yumurta sarılarının rengi açılıp, şeker içinde eriyene kadar çırpın. Portakal suyunu yumurta sarılarına ilave ederek ve hafifçe karıştırın. İki yumurtalı karışımı geniş bir kap içinde dikkatlice, yumurta aklarını söndürmeden, bir tahta kaşık yardımı ile birbirine yedirin. Elediğimiz un ve kakaoyu da yumurtalara ilave ederek tahta kaşık yardımıyle karıştırın. Yağladığınız kek kalıbına karışımı döküp önceden ısıttığınız fırında kürdan temiz çıkınacaya kadar pişirin.Keki fırından alıp, kalıbı tel ızgara üzerinde ters çevirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.
Kreması için malzemeler:
200 gr bitter kuvertür çikolata
1 küçük kutu krema
Çikolatayı benmari yöntemiyle eritin.Ilınınca içine kremayı ekleyip mikserle çırpın.5 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Pandispanyayı yüksekliğine göre ikiye veya üçe bölün.Ben vişne reçelini sulandırıp pandispanyayı ıslattım.Siz içine hangi meyveyi koymak isterseniz pandispanyanızı onun suyuyla ıslatabilirsiniz. Alt yüzeyi çikolatalı krema ile kapladım üzerine reçelden aldığım vişneleri dizdim.(Siz istediğiniz meyveyi dizebilirsiniz. )Üst pandipanyayı da (iç yüzeyini)vişne suyu ile ıslatıp çikolatalı tabanın üzerine kapattım ve çikolatalı kremayı üzerine yaydım.Aşağıda resmini görmektesiniz.
Daha sonra hazır aldığım şeker hamurunu pudra şekeri yardımıyla açtım.Ve pastamın süslemesini yaptım.Umarım beğenirsiniz.
Afiyet olsun.
24 yorum:
Harika görünüyor.Ben hıç denemedim şeker hamurunu ama aklımda...birgün yapılacaklar arasında...elinize sağlık...neriman
Ellerine sağlık Serpilcim tüm tersliklere rağmen yinede çok güzel bir pasta olmuş. Devamını dilerim. Sevgiler..
Serpilcim ellrine sağlık ne cici bir pasta bu:))Bahsettiğin pandispanya benim için tam bir fiyasko.3 defa denedim, hepsinde çöktü.Ama sen gayet güzel başarmışsın.Tebrik ederim.
Sevgiler
:))
Şebnem
Merhaba Serpil
Ellerine saglik, gayet guzel gozukuyor pastan.denemeye devam:)
sevgiler
Serpil aksiliklere rağmen bence de çok güzel bir pasta olmuş :)) O pandispanyalar hainleşebiliyorlar zaman zaman hiç aldırma, aynen devam et bence ;)) Zaten böyle bir pastayı yapmış olmak çok keyifli dimi...
Sevgiler...
Ellerine sağlık Serpil. Bence ilk deneme için gayet başarılı görünüyor. Devamını bekliyoruz.
Sevgiler,
bence de harika görünüyor, ellerine sağlık, üzerindeki çiçekler, ezgi hanım.dan gelen cicilerin eseri mi?
Serpil'ciğim,
Harikasın canım..Pastan çok şık olmuş,tadıda eminim bir o kadar lezzetlidir.Ellerine sağlık canım.Devamını bekler yanaklarından öperim.
Sevgiler.
Merhaba Serpil
Bence çok başarılı görünüyor, ellerine sağlık, şık ve sevimli olmuş.
Darısı yapmak isteyip te bir türlü başlayamamış olan benim başıma :)
Sevgiler
Serpilcim,
İlk denemeye göre gerçekten şık ve hoş bir pasta olmuş. Lezzeti de güzeldir eminim. Önemli olan başlangıç yapmış olman, gerisi gelecektir. Bir de ben şeytanın bacağını kırsam:))
Nerimancığım bende senin gibi hep sonraya sarkıtmıştım kısmet bugüneymiş....
Seldacığım senin pastalarının yanında lafı bile olmaz benimkinin..
Şebnemciğim bende 1 kez yapmıştım tadı harika oldu ama çöktü.Fakat yapan yapıyor.Fırın ayarlarını iyi bilmek ve fırınını tanımak gerekiyor sanırım....
Duygucuğum hoşgeldin deneyerek deneyimlerimi paylaşarak gelişeceğim sanırım....
Burcucuğum evet çok keyifliydi en çok da Ege keyif aldı....
Burçinciğim çok teşekkür ederim başarılı bulmana sevindim....
Eda darısı başına diyelim ama zor değimiş bunu bil...
Elvancığım bence de silkelen artık İzmir sıcağı mayıştırmasın seni..
Gül çok teşekkür ederim.Senin de ellerine sağlık şimdi sitenden geliyorum da...
sevgilerimle...
Ellerinize sağlık pasta gerçekten güzel görünüyor.Hele benim gibi pasta yapmaya cesaret edemeyen biri için süper...
Aslında birgün deneyeceğim...
Sevgiler
Funda
Merhaba Serpil Hanım;
Size ilk ziyaretim. Pastanız çok hoş olmuş. İlk deneme olmasına rağmen gayet güzel görünüyor. Bende sizin gibi şeker hamurlu pastalara hep imrenerek bakıyordum.Neyse ki geçen hafta malzemeleri temin ettim. Eksiklere rağmen bende ilk dememi yaptım. Fena olmadı ama fotom olmadığı için görüntülerim pek canlı çıkmıyor. Neyse bende beklerim
hoşçakalın
Merhaba Serpil,
Pastan çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Bu pandispanya tarifi sanırım emel Başdoğan'ın. Ben de bir kez denedim. Çöktü maalesef, yapamadım. Seninki ne kadar kabarmış. İşin sırrı nedir sence?
Sevgiler...
Ne muhteşem cafe imiş burası, tanımaktan mutluluk duydum. Pasta da diğer lezzetler de çok güzel görünüyor. Sevgiyle kal.
Serpil merhabalar,
Pastan ilk için gayet iyi. Pandispanya olarak ben hep Emel Başdoğan'ın tarifini uyguluyorum ve kalıpların büyüklüğüne görede ölçülerini hesaplayıp, uyguluyorum. Her zaman süper oluyor. Bence denemelisin.Ellerine sağlık.....
Selamlar Serpil,
Pastan ne şirin olmuş pembe pembe, bayıldım:). Sen yazmasan ben ilk deneme olduğunu bilemezdim asla. Ellerine sağlık.
Sevgiler, öpücükler:).
aslı
kitap aslinda buradada yeni bence 1 seneye kalmaz gelir. ama onemli degil almana gerek yok cunku hedefim butun tarifleri denemek benim blogdan takip edersin:)
sevgiler
Serpilciğim sen de bulaştın en sonunda şeker hamuruna değil mi? Bu demektir ki artık senin sayfanda da bol bol şeker hamurlu pastalar, kurabiyeler göreceğiz. Ellerine sağlık, gayet güzel olmuş; hiç de ilk deneme gibi değil kesinlikle. Sevgiler kocaman
Serpil'cim
ilkler güzeldir, tadına doyum olmaz değil mi?
Bence başlangıç olarak nefis bir iş çıkartmışsınız, sonuç nefis görünüyor, ayrıca TRUFFLE resimleri de çok lezzetli!
Ellerine sağlık.
Sevgilerle
Serpil artık arkası gelsin bunun, eminim harika şeyler çıkacak senden... Özellikle sade ve uyumlu görüntüsü çok güzel. Bekliyoruz devamını ;)
serpil merhaba
pastan çok güzel olmuş.Şimdi benim merak ettiğim bazı şeyler var.Sanırım Samsunda oturuyosun hazır şeker hamurunu nerden buluyorsun ben bulamadımda :)
birde nerde oturuyosun balkonuna bayıldım bende ev arıyorumda :))
Sevgili Merve
Şeker hamurunu İzmir'den almıştım.Samsun'da satan bir yer varmı bilmiyorum?
Ayrıca evim Duruşehir 2 de gel komşu olalım.
sevgiler...
Yorum Gönder