31 Mayıs 2020 Pazar

Gnocchi (Niyoki)

Gnocchi patatesten yapılan makarna da diyebiliriz. Bu hafta sonu bir ödül yapayım istedim hepimize. Ege uyandı ve ben de kaç gündür sana bunu yapalım diyecektim dedi. Anne hisleri... Hissetmişim sanırım.
Biraz zahmetli bir makarna bu benim için. Oyalayıcı ve vakit alıcı bir yemek . Maalesef çok vakit alan yemekleri çok nadir yapabiliyorum.

Gelelim Malzemelere
Hamuru için
400 gr haşlanmış ve ezilmiş patates (4 orta boy)
1 yumurta
3 su bardağı un (una doymuyor patatesin durumuna göre hamurun toparlanması için daha fazla ekleyebilirsiniz.)
1 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber

Sosu için
Domates sosu
3 adet domates(kabukları soyulup küp doğranmış)
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kadar fesleğen
1 adet ezilmiş sarımsak
1 adet küp doğranmış soğan
Zeytinyağında soğanı ve sarımsağı kavurun üzerine domates,salça ve sosları ilave edin. Tuz ve fesleğeni ilave edin. Bir kenara ayırın makarnaları haşlayınca birlikte karıştıracağız.

Patateslerin kabuklarını soyun yumuşayıncaya kadar haşlayın.Sıcakken pres veya çatal yardımıyla ezin.Sakın mutfak robotunda yapmayın püre kötü oluyor.Ilınınca ortasını havuz gibi açarak yumurtayı kırın, baharatları ilave edin ve unun yavaş yavaş üzerine serperek yoğurmaya başlayın. Hamuru çabuk toparlanıyor, elinize yapışmayacak hale gelene kadar un ilave edebilirsiniz gerekirse un miktarını arttın.Hamuru beş dakika dinlendirip dörde bölün ve 2 cm eninde uzun şeritler haline getirin.

Unlanmış zeminde şeritleri 1-2cm boyutlarında karelere kesin.Minik parçaları biraz oval olacak şekilde yuvarlayın bir kahvaltı çatalının tersini bastırarak izini çıkartın.Un az ise şekil çıkmıyor.Biraz daha ilave edilebilir demektir.Şekil verdiğiniz gnocchileri hafifçe unlanmış bir tepside bekletin.
Derin bir tencerede suyu kaynatın, biraz tuz ilave edip gnocchileri yavaşça suya bırakın mantı haşlar gibi.Pişenler 2-3 dakika içinde suyun yüzeyine çıkacaklar. Delikli kepçe ile pişenleri ayrı bir tavada hazırladığınız sosa ilave edin 5 dakika kadar karıştırarak sos ile makarnanın kaynaşmasını sağlayın

1 yorum:

rose dedi ki...

Avustralya'da cok seviliyor. Tabii marketlerden hazır almayı tercih ediyorlar. Elim değip de nasıl yapıldığını arastiramamistim. Paylasimin muhtesem oldu. Eline saglik.