16 Aralık 2013 Pazartesi

#YEMEK FIRTINASI 9. GÜN ISPANAK YEDİRMENİN YOLLARI

ISPANAKLI BÖREK



Konu başlığından anlaşılacağı üzere bugün ödevimiz çocuklara ıspanak yedirmenin yolları....Ben bugün yine 2 tarif veriyorum biri ıspanak diğeri pazı..İkisi de kolay ve pratik tarifler..Pazı yatağında bulgur köfteyi İzmirli yemek blogları toplantısı için hazırlamıştım.Şiddetle tavsiye ederim..Afiyet olsun..
içi için:
Yaklaşık 1/2 kg ıspanak
2 baş soğan
Tuz,kırmızı biber,karabiber

6 adet yufka
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt

Hazırlanışı:
Ispanaklar temizlenir ve yumuşayana kadar haşlanır.Suyunu süzüp iyice sıkılır.Küp küp doğranmış soğan sıvıyağda kavrululur.(dilerseniz direk çiğ ıspanağı lorla karıştırarak de yapabilirsiniz)Kavrulan soğanlara ıspanaklar eklenir.Tuz ve biberlerle tadlandırılır.Soğumaya bırakılır.

Sıvıyağ,su ve yoğurttan oluşan karışım hazırlanır.1 adet yufka tezgaha serilir.Üzerine yoğurtlu karışım fırça yardımı ile sürülür.(karışması zor oluyor zira sıvıyağ üstte kalıyor ama yine de her kaşıkta alt üst ederek kullanın)Üstüne tekrar 1 yufka konulur.Ona da yoğurtlu karışım sürülür.6 adet yufka bitene kadar işleme devam edilir.(Ben en üstüne sürmedim.)Sonrasında sigara böreği saracakmış gibi yufka önce dörde bölünür.Sonra her bir dilim de 2 ye bölünerek toplam 8 parçaya ayrılır.Herbir parçanın kenarına ıspanak yayılır.Kenarları kıvrılmadan (sigara böreğinde kenarları içe kıvırırız ya bunda kıvırmadan)3 parmak kalınlığında sarılır.Tombik tombik börekler elde edilir.Her biri verev olarak 3 parçaya kesilir.Yani sonuç olarak toplam 24 parça börek elde edilir.Üzerine yumurta sarısı sürüp kızarıncaya kadar önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin...

PAZI YATAĞINDA BULGUR KÖFTE



MALZEMELER:
Pazı için:
2 bağ pazı
2 adet sarımsak
2 adet soğan

Bulgur Köfte için :
2 su bardağı bulgur (bu malzemelerden çok fazla köfte çıkıyor dilerseniz ölçüyü yarıya indirebilirsiniz)
100 gr kıyma
1 tatlı kaşığı salça
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
tuz,karabiber
kırmızı toz biber ve zeytinyağ

Pazının hazırlanışı: Yıkanıp temizlenen pazıları ince ince doğrayınız.Soğan ve sarımsakları normal yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurunuz.Pazıları ilave ediniz.Tuz ve karabiber ilave edip iyice kavurunuz.Fazla su salarsa suyu iyice süzünüz.Ayrı bir kenarda 1 diş sarımsak ile hazırlanan yoğurdumuzla pazıları iyice karıştırınız.
Kavrulan pazıları servis tabağının ortasına yerleştirin çünkü kenarlara köftelerimizi dizeceğiz.
Bulgur köftenin hazırlanışı: Bulguru kıymayı salçayı tuz ve biberi ekleyip 1-1,5 bardak sıcak suyu yavaş yavaş ilave ederek iyice yoğurunuz.Bulgur yumuşayınca 1 yumurta ve unu ilave ediniz.Köfte kıvamına gelince yuvarlak yuvarlak hazırlayınız.Hazırlanan köfteleri kaynamış suya atıp 5-6 dakika haşlayınız.Haşlanan köfteleri süzdürerek ayrı bir tabağa alınız.Ayrı bir tavada zeytinyağı ile birlikte toz kırmızı biberi ekleyip köfteleri içine atıp kavurunuz.Kavurunuz diyorum çünkü kızartma yapacak kadar yağ koymuyoruz.Kırmızı biberi yağla karıştırıp köftelerin üzerine bulaşacak kadar yağ ekleyiniz.köftelerin rengi kırmızılaşınca servis tabağına alınız.

#

1 yorum:

birdilimdus dedi ki...

Ellerine sağlık canımmmm harika...

Özellikle börek... :)

Sevgiler
Evren