15 Kasım 2008 Cumartesi

SÜNGER BOB PASTA -YE#39 ÇOCUK YEMEKLERİ



Yorgun haftasonunun ardından yoğun bir haftaiçi geçirmem nedeniyle tariflerim gecikti inşallah sizleri çok bekletmemişimdir.Eskiden bloğum yokken takip ettiğim bloglar yeni gönderiler eklemeyince üzülürdüm sanki çok yakın bir arkadaşımdan haber alamıyormuşum gibi olurdu.Tabii beni bu şekilde takip eden varmı bilemiyorum.Varsa eğer herkesten özür dilerim..

Şimdi gelelim pastamın öyküsüne.Ben daha önce 1 kez şeker hamuru ile pasta kaplamıştım ama o çok basit ve sıradan olmuştu.Kurabiye yapımında sıkça kullanıyordum ama büyük bir pastayı kaplama konusunda kendime çok güvenemiyordum. Zaten ellerimde sinir sıkışması olduğu için de o sert şeker hamurunu nasıl yumuşatacağımı bilemiyordum.Ayrıca şeker hamurlu pastalar uğraştırıcı olduğu için de buna ayıracak vakti de bulamıyordum.(ben sizler gibi değilim cumartesi günleri de saat 19 a kadar çalışıyorum.Bir tek pazar gününde ise ev işi,mutfak işi, çamaşır, ütü... )


Neyse Ege'nin doğum günü yaklaşıyordu ve ona sürpriz yapmak istiyordum ama bu konuda çok tecrübesizdim.Öncelikle doğum gününün teması sünger bob olmalıydı.Çünkü Ege sünger Bob'u çok seviyordu.Ama bunun dışında ne yapmam gerektiğini bilmiyordum.Üyesi olduğum çikolatalı pasta mail grubuna sorularla dolu bir mail attım.Sağolsun arkadaşlar çok yardımcı oldular.Oradan aldığım bilgilerle siparişlerimi verdim.
Pasta dikdörtgen ve büyük olacağı buna uygun kalıbım yoktu.Burçin'e nasıl kalıp kullanmam gerektiğini sorduğum da bana 2 adet çember kare kullandım ben demişti.Ama çember kalıbım da yoktu.
Samsun'da yeni açıldığında sizlere bahsettiğim Eylül Gıda'nın yolunu tuttum.Sağolsun sahibi Ceyda hanım çok yardımcı oldu.Oradan çember kalıp dahil eksiklerimi giderdim.Malzeme alımı kolaydı ama yapması benim için korkutucuydu.Cumartesi günü 12 gibi işten izin alırsam rahatlıkla yetişirim diye düşünüyordum.Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.İş yerinden çıkıp eve gidişim 17 yi buldu.Eve gittiğimde ağlamamak için kendimi zor tutuyordum çünkü herkesi davet etmiştik.Ama ortada hiç birşey yoktu.
Konuyu sünger bob belirlemiştik ve ona göre parti tabaklarını bardaklarını masa örtüsü ve peçetelerini almıştım.Artık pastadan vazgeçemezdim.Eve girer girmez ilk Burcu'yu aradım..Burcu ben ne yapacağım diye.Canım önce beni sakinleştirdi ve bolca moral verdi.(Aslında o da gelecekti yardıma ama misafiri gelmişti.)En son olursa olur olmazsa düz renk pasta yapar üzerine Ege'nin oyuncak sünger boblarını koyarız dedik.Ve işe koyuldum.Yine Burcu'nun
tavsiyesiyle Müge'nin kakaolu yoğurtlu pandispanyasından 2 adet pişirdim.(tabi bunlar pişerken araya kurabiyeleri ve elmalı tartı da sıkıştırdım)Kek tabanları bittiğinde saat 22 olmuştu.Bu arada en eski arkadaşım Nesrin'i yardıma çağırdım.Ben pislettim o temizledi.Sıra şeker hamurunla oynamaya ve kaplamaya gelmişti.Ben ganajını hazırlarken Murat'a da şeker hamurunu açma görevini verdim.(Aslında ver sizin gücünüz yetmez deyip elimizden aldı.)Ben 200 ml kremayı kaynatıp rendelenmiş
200 gr çikolata ile karıştırıp ganajı soğumaya bıraktım.Pandispanyalarımı 3 kat olacak şekilde kestim.2 kare pastayı yanyana getirince çok büyük olduğu için ikinci pastanın 1/3 ünü kesip çıkarttım.Daha kısa ama dikdörtgen bir şekil elde ettim.Her ne kadar ince bir kat sürsemde ara katlara ganajım yetti ama üst kata kalmadı.(Bu arada ganajın üzerine bolca iri parçalanmış ceviz serptim)Yeniden aynı ölçüde bir ganaj daha hazırladım.(hepsi fazla geldi yarısını kullandım)Son katı ve yanları dahil tüm pastayı kaplayıp 10-15 dakika dinlenmesi için buzdolabına kaldırdım.
Bu arada Murat sarı hamuru açmış,beyaz hamurları da gıda boyası ile renklendirmişti.Dolaptan çıkan pastayı alıp şeker hamurları ile şekil vermekle pastamız son şeklini almıştı.Ertesi gün tadına baktığımızda kelimenin tam anlamıyla nefis bir pasta olmuştu.Böylece şükürler olsun ki ilk defa denenmiş olan şeker hamurlu pastadan alnımızın akıyla çıkmış olduk..O gece belki 10 defa aradığım Burcuma da tekrar teşekkür ederim..
Ayrıca kurabiyeler içinde farklı bir maceram var onu da diğer kurabiye tarifinde veririm.


Pandispanya'nın tarifi de püf noktaları da Müge'den alınmıştır.Ellerine sağlık Mügeciğim...
YOĞURTLU KAKAOLU PANDİSPANYA
Malzemeler

· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
· 2 Yemek Kaşığı Kakao
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya

Pandispanya Yapılışı

· Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
· Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.
· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.




* NOTLAR *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. Yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
Kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
Kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. Eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (Pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) Piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.

Ben Şeker Hamuru Ye#38 etkinliğine katılamamıştım.Ama bu ayın etkinliği olan Ye#39 Çocuk Yemekleri hem oğlumun doğum günü olması hem de çocuklara yönelik tariflere yer vermesi nedeniyle sanırım bana uygun bir etkinlik oldu.Bu etkinliğe ev sahibeliği edecek olan Mimarın mutfağı arkadaşıma başarılar diliyorum kolay gelsin diyorum....

21 yorum:

SMİLENA dedi ki...

ellerinize sağlık.oğluşunuz eminim sizin gibi hamarat ve becerikli bir anneyle gurur duyuyordur.nice mutlu yıllara.bu tarifi not ediyorum ve oğlumun doğum günün de yapıcam sünger bob baş kahramanımız.onun için çok iyi bir sürpriz olacak..
iyi hafta sonları...

Adsız dedi ki...

canım benım ya harıka olmus ellerıne saglık canlı gıbı duruyor. :)
oglusunun dogum gunu kutlu olsun sevgıler..

leyya dedi ki...

hiperaktif bir yapıya sahip olan ben bu postu okurken yorulduğumu hissettim resmen.sanki o yogun ama kararlı anne benmişim gibi))nasıl bir gerilim içinde geçekleşmiş bütün bunlar..ve gerilim nasıl bir güzellik katmış olaya))ciddi anlamda tebrik ediyorum..oğlunuzada hayırlı sağlıklı ömürler diliyorum..

Adsız dedi ki...

Sadece çocukları değil, hala çizgifilm ve pasta tutkunu, benim gibi büyükleride kalbinden vuran bir pasta olmuş :)
Ellerine sağlık canım

Mutfaknotlari dedi ki...

serpilcim canım süpersin ayrıntılı anlatımında çok güzel saol şekercim öptüm
hamuru hazırmı kulandın
canım ya ben yemekbiz gurununa gelemedim bitürlü bana bidaha link yollarmısın

Adsız dedi ki...

ay her yer sunger bobbbbbbbbbb superrrrrrrrrrr nece mutlu saglikli yaslara insallah

SMİLENA dedi ki...

Şeker hamurunu kandin mi yapıyorsun canım .eğer tarifi varsa sende yazabilirmisin ???
şimdiden teşekkür ediyorum.ben bu pasta işlerine yeni yeni özenmeye başladımda bebeğim anca büyüdü.malum iki çocuk olunca bu tür şeylere pek vakit olmuyor ama hevesliyim ve istekliyim.sizi de böyle becerikli görünce...
sevgilerle...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel olmuş,
Oğlunun doğum günü kutlu olsun nice sağlıklı yaşlara...

Uğur CAN dedi ki...

Tüm yorgunluğa uğraşlara değmiş harika bir pasta ve doğum günü menüsü olmuş, bende iki hafta sonra bu telaşın içinde olucam şimdiden listeler çıkarıp duruyorum.
Oğlunun Yeni Yaşı Kutlu Olsum Tüm Mutluluklar Onun Olsun.
Sevgilerimle Uğur

Seher Ozturk dedi ki...

Ama yani yorgunluğunuza da değmiş di mi? ne kadar güzel bir sofra olmuş çocuklar bayılmıştır. Zaten çocukların yüzündeki o şaşkın ifade tüm yorgunluğu unutturmuştur. Tabi ki bi de doğumgünü çocuğunun gururu "bu benim pastam ve anem yaptı."

arzu dedi ki...

Çok güzel olmuş herşey ,yorgunluğa değmiş. Oğluşuna mutlu,sağlıklı,uzun bir ömür diliyorum.

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Serpil harikasın azizim, pasta güzel hem de vakitsizliğe rağmen güzel bir pasta oldu, Kurabiyelerin macerasını sabırsızlıkla beklemekteyim, kalemsiz çizlmesine rağmen muntazamlığına her gelişte hayran hayran bakıyorum, tekrar ellerine sağlık :))
Her zaman burdayım, en kötü dualarımla mutfağındayım :))
Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Oğluna nice mutlu yaşlar diliyorum Serpil'ciğim..


Pastası harika olmuş,ellerine sağlık..Masada ne kadar sevimli olmuş..))


Sevgilerle..

Cafe Gusto dedi ki...

Arkadaşlarım hepinize çok çok teşekkür ederim.Şeker hamuru soranlar için hazır alındı...sevgiler

Yasemin dedi ki...

serpilcim ellerine saglik, bence ilk pasta icin harika otessiiii! devamin bekliyorum :D bu arada bende pasta diyarina girmisken bi sunger bob da ben patlatiim yahuu :D:D ondan sonra sirayla, orumcek adam, simsek mcquueenn :) ...

Müge Hüner dedi ki...

Serpilcim;
Valla sen üzerine basa basa ilk desen de, hem pasta hemde kurabiyeler bunun tersini söylüyor.)
Hepsi de inanılmaz şirin olmuşlar, pasta kusursuz, hele kurabiyedeki suratlar :) bayıldım !
Eminim Ege çıldırmıştır sevinçten.
Peçetelere tabaklara kadar her detayı düşünmen ve yoğun çalışmana rağmen hazır bir şeyler almayıp kendin emek etmen ne kadar önemli.
eminim oda yıllar sonra bu satırları okuduğunda daha da duygulanacaktır, ben ne anneler biliyorum çocuğuna aynı gün pastaneden kremalı pasta alıp eve gelen bir iki komşu ile kesip yiyen :(
Emeklerin için seni çok takdir ve tebrik ederim şekerim, süpersin.
Nice mutlu yıllara hep birlikte inşallah.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Canım oğluşunun doğum günü tekrar lutlu olsun, harika olmuş her şey ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Sünger Bob her zamanki şirinliğiyle bu sefer böyle güzel bir pasta olarak karşımızda:).
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler..
aslı

Adsız dedi ki...

İTİRAF ETMESEYDİN İNAN HİÇ KİMSE İNANMAZDI İLK DENEMEN OLDUĞUNA , EMEĞİNE SAĞLIK BACIM :)

nebahat sarıca dedi ki...

serpilcim işte o benim senin blogunu fanatiği olduğum 1-2 blogla beraber her gün 20 defa açıp bakan yeni bir yazı yoksa dudağı düşen :)

pasta, kurabiyeler, masa harika görünüyor ellerine sağlık

oğluşuna sağlıklı-mutlu yıllar diliyorum

Cafe Gusto dedi ki...

Nebahatcığım senin için yeni tarif gönderdim..sevgiler..