7 Eylül 2008 Pazar

ZEYTİNYAĞLI KARA LAHANA SARMASI


Kara lahananın Karadeniz'e ait bir bitki olduğunu ve karadenizde yaygın tüketimi olduğunu sanırım hepiniz biliyorsunuz.Kara lahananın kıymalı sarmasını küçükken çok yerdik.Annem her hafta mutlaka 1 kez yapardı ama lahananın başka hiçbir çeşidi evimizde pişmezdi.Sonraları üniversite yıllarımda lahananın kokusu beni rahatsız etmeye başladı ve etli de olsa zeytinyağlı da olsa yaprak sarmasını tercih eder oldum.Hatta ölürüm ben yaprak sarmasına...Fakat geçen yıl ilk kez kara lahanadan zeytinyağlı sarma gördüm ve yedim.Açıkcası değişik geldi hoşuma da gitti.Bir de ekolojik pazarda tazecik kara lahanaları görünce ben de denemeye karar verdim...

Malzemeler:
yeteri kadar lahana (miktarlar aynı yaprak sarmadaki gibi yaprağa göre azalıp çoğalacağı için yazmadım)
yeteri kadar ayıklanıp yıkanmış pirinç
3 adet soğan
kuru nane
kırmızı biber
tuz,karabiber
zeytinyağı



Hazırlanışı
Lahanaları kaynayan tencereye atıp haşlayınız.Tencereye tek seferde sığmıyor birazını atıp haşlayıp süzerek alın ve tekrar kaynatıp lahanaları tekrar ilave ederek yapınız..
Doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun pirinçleri ekleyin kavurmaya devam edin..
Tuz ,karabiber,kuru naneyi ilave edin.Yarım çay bardağı su ilave edip pirinçleri biraz pişirin.Pişen pirinçleri lahana yapraklarına sarın ve pişirin.Limonla servis yapın...
Afiyet olsun...

19 yorum:

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Karadeniz'li komşumuz sayesinde bolca yeme fırsatı bulduğumuz bir lezzet, çok severim..

Ellerine sağlık canım,

Sımsıcak sevgiler......

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok severimmmmm hımmm nefis görünüyor acıktımda:) ellerine sağlık Serpil'ciğim...

SOFRAM dedi ki...

Canım ellerine sağlık, pek güzel olmuş sarmaların, ben de hiç yapmadım, sadece etlisini yaparım ama arkadaşlarımda yedim zeytinyağlısını çok güzel olmuştu.Afiyetler olsun, sevgilerimle...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Serpilciğim ellerine sağlık canım harika olmuş valla iftarda bulsak da yesek :)))

Sevgiler,
Evren

TAZE NANE dedi ki...

Annem karadenizli olduğu için bizdede sık sık pişer. Seninkide çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. İyi Ramazanlar.
Yorumunuz için teşekkürler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Serpil'cigim,
Hic tadmadim, ellerine sgalik.
Sevgiler

Nurten dedi ki...

karalahana dolmasının her iki çeşidinede ba-yı-lı-rım :))) enfes görünüyorlar, ellerinize sağlık :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SE-VİL-MEZ- Mİ ???

:)))))

Elinize sağlık.. svglrr

Mutfaknotlari dedi ki...

ben zeytinyağlısını tatmış ve beğenmiştim ellerine sağlık şeker

sarımutfak-hande dedi ki...

ellerine sağlık nefis olmuşlar
sevgiylekal

hdidem95 dedi ki...

ellerinize sağlık çok nefis bir görüntü sevgiler

Ayse Pamuk dedi ki...

karalahana çorbasını çook severim ama zeytinyağlı denemedim mutlaka denenecek ellerine sağlık

MUTFAKISTAN dedi ki...

cok severimm eline s aglik,cok guzel gorunuyor sevgiler.....

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

çok severim kendilerini ellerine sağlık serpil'cim.

ab-ı hayat dedi ki...

Benim tercihim anlattığın haliyle zeytinyağlı olanından yana,ellerine sağlık nefis görünüyor.


sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Gusto dolmalar harika,bir Karadenizli olarak bayılırım dolmaya:-)ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

pelince dedi ki...

Bende zeytinyağlısını hiç yememiştim...O kadar güzellerki sıra sıra dizilmişler ...Ellerine sağlık...
Sevgiler..

Bereketli sofralar..

Gönül dedi ki...

hımmmmmm en sevdiğim lezzetlerdendir...elciklerine sağlık bebişim..sevgilerimle öpüyorum

Adsız dedi ki...

Bayiliriimmmm. Cok sahane olmuslar, ellerine saglik canim. Iyi hafta sonlari diliyorum.