17 Şubat 2008 Pazar

YE # 31 BAYAT EKMEKLER-ÇİKOLATALI SUFLE


Bu ayın etkinliğine sevgili Soframız Hale ev sahipliği yapıyor.Konuyu bence çok güzel seçmiş "Bayat ekmekler".Bu etkinlikte bayat ekmekleri değerlendirmek için eminim birbirinden güzel lezzetler derlenecek.Hale'ye kolay gelsin diyorum.

Benim tarifim Çikolatalı Sufle.Bu tarifimi Emel Başdoğan'ın Tefal için hazırladığı kitaptan esinlenerek yaptım.Esinlenerek diyorum çünkü kitaptaki tarifte Clipso düdüklü tencerede bu sufle pişiyordu.Benim Clipsom var ama içine sığacak bir sufle kabım yok.O nedenle ben fırında pişirdim.Sizlere hem Emel Başdoğan'ın hemde benim uyguladığım tarifi yazacağım.Ama hangisini yaparsanız yapın mükemmel bir sonuçla karşılaşacaksınız.Üstelikte çok kolay bir tarif




Şimdi sizlere benim hazırladığım şekildeki malzemeleri vereceğim:

5 dilim tost ekmeği
1 yumurta
150 ml süt
1/2 fincan nescafe (soğuk su ve 2 tatlı kaşığı nescafe gold ekledim)
1 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
100 gr sütsüz çikolata (bitter kuvertür kullandım)
30 gr kadar tereyağı(ekmekleri yağlamaya yetecek kadar)
kalıbı yağlamak için yağ

Hazırlanışı
Sufle kabını yağlayın.Tost ekmeklerinin kenar kabuklarını çıkarın.İki dilim ekmeğe tereyağı sürüp kabın tabanına yanyana döşeyin.(ikisini alt tabana,ikisini ikinci sıraya kalan birini de açıkta kalan kısımları örtmek için kullandım)
Ayrı bir kapta çikolata hariç diğer tüm malzemeyi karıştırın.Karışımın yarısını ekmeklerin üzerine dökün.Üzerine rendelenmiş yada kıyılmış çikolata parçalarını serpiştirin.Ekmeklerden ikinci sırayı oluşturun.Üzerlerine tekrar malzemeyi dökün tekrar çikolata serpin.Kabın üzerini tamamen aleminyum folyo ile kapatın ve 200 derece fırına verin.30-40 dakika fırında pişirin.Çıkan sufleyi bir çatal yardımıyla iyice karıştırın.Sıcak sıcak sufleyi yanında vanilyalı dondurma veya krem şanti ile servis yapın.



Emel Başdoğan'ın tarifi
30 gr tereyağı
kalıbı yağlamak için yağ
1 adet ekmek (bir gün bekletilmiş)
400 ml süt
125 ml koyu kahve
4 yumurta
4 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı portakel kabuğu rendesi
yarım bardak toz şeker
200 gr sütsüz çikolata

-1,5 lt kapasiteli ısıya dayanıklı yuvarlak bir kabı oda ısısındaki yağ ile yağlayın.Kalıbı Clipso'ya rahatça koyup çıkartmak için aleminyum kağıttan 70 cm uzunluğunda bir parça koparıp önce uzunlamasına ikiye katlayın,sonra uzunlamasına bir kez daha katlayarak kemer biçiminde bir parça elde edin.
-Kurumuş ve sertleşmiş ekmek dilimlerine tereyağı sürün.Dilimlerin yarısını sufle kabına dizin.Düzgünce yerleşmeleri için gerekirse dilimleri küçük parçalar halinde kesin.
-Süt,kahve,toz şeker ve yumurtaları,portakal kabuğu rendesi ,kakao ile birlikte rondo blender‘de karıştırın.Yarısını ekmeklerin üzerine dökün.
-Çikolatayı elle küçük parçalar halinde koparın. Yarısını ekmeklerin üzerine koyun.Kalan ekmek dilimlerini de aynı şekilde dizin ve kahveli karışım ve çikolata parçaları ile ikinci katı tamamlayın.
-Kabı içine buhar ve su girmemesi için aleminyum bir parça ile kapatın.Ekmeklerin sütlü karışımı iyice çekmesi için 10 dakika bekleyin.
-Clipsonun içine üç ayak koyun.Suffle kabını aleminyum bant yardımıyla tencerenin içine indirin.Kabın üçte biri suyun içinde kalacak şekilde sıcak su koyun.2.derecede pim çıktıktan sonra 15 dakika pişirin.Sürenin sonunda ateşten alın ve kapağı açmak için pimin aşağı inmesini bekleyin.
-Sufle kabını tencereden çıkarın,en üstteki erimiş haldeki çikolata parçalarını bir bıçak yardımıyla krema gibi bütün suflenin üzerine yayın.Sıcak servis yapın.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Sufle harika olmus,ellerine saglik.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok nefiss
ellerinsa sağlık
sevgiler

Baharcicegi dedi ki...

Bu etkinlik cok faydali olacak hepmiz icin,bayat ekmekleri bie sekilde degerlendirecegiz ve yeni degisik tarifler ögrenecegiz katilan arkadaslardan.
Sufle nefis olmus,sunumda cok güzel eline saglik canim.
dergideki yazindan dolayi seni tebrik ederim basarilarinin devamini dilerim

sevdamavisi dedi ki...

Serpilciğim,
ellerine sağlık nefis görünüyor. ben de merakla koştum sayfana.
canım tebrik ederim derginin 2. sayısı çıkmış. ne güzel bilgiler paylaşmışsındır kimbilir. okumak isterim. sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Senemciğim çok teşekkür ederim.sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

Yeşimciğim sağolasın.sevgiler..

Cafe Gusto dedi ki...

Baharçiçeğim doğru söylüyorsun bu etkinlik için yaptığım kısacık araştırma da bile birçok tarif öğrendim.sevgiler..

Cafe Gusto dedi ki...

Sevdacığım seninde ellerine sağlık.sevgiler...

Adsız dedi ki...

Evet aynı tarifi uygulamışız :) ben seneler önce Emel Başdoğan'ın tv programından alıp uygulamıştım bu tarifi..O zaman bire bir aynı işlemleri uygulayıp aynı malzemeleri kullanmıştım.Bu kez ekmekleri yağlamak yerine çokokremledim.. Soğuk halinide çok beğendim ayrıca.. yapacak olanlara tavsiye ederim..

Feyza Fidan dedi ki...

Anaaam, ne değişik bir tarif Serpilim yaaa..İçinde çikolatada var üstelik :)))
E evde bayat ekmekte varrr:)))
Tamam o zaman ben kaçtım, çok öptüm seni..

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Emine her hali güzel sanırım artık ekmekleri değerlendirmenin bir yolunu bulduk.sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

koş Feyza koş hemen yap çok güzel..sevgiler...

Disalce dedi ki...

canım ne kadar güzel bir lezzete benziyor....

ellerine sağlık.....canım çektiiii...

Adsız dedi ki...

Enfes olmuş sufle. Ellerine sağlık.

Bocuruk dedi ki...

Suflenin her türlüsüne bayılıyorum. Dediğin gibi kolay da bir tarif. Ellerine sağlık canım:)
Sevgilerimle...

Mutfak Havlusu dedi ki...

ekmekten sufle?
çok ilginç bu harika birşey.
ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

suffleyi fırından çıkardıktan sonra çökmemesi için ne yapılmalı yardımcı olursanız sevinirim iyi günlerr......