Sadece balık pişirince pasta yapmaya daha fazla zamanım oldu.Sağolsun Ayşe'de bu hafta hızını alamadı.Bol bol kurabiye ve kek yaptık.
Ayrıca bu aralar evde peynir yapma merakım başladı..
Niye mi?Çünkü Samsun'da tatlı lor peyniri bulamıyorum.Çökeleğe lor peyniri gibi davranıyorlar :))) İzmir'den de lor peynirine alışkınım tadını çok özlüyorum.
Lor peynirini aslında peynir altı suyundan yaparlar.Ben şimdi evde peyniraltı suyunu nereden bulacağım.
Biraz araştırınca peynir yapımında önemli olan sütü kestirmek ve su ile katı maddeyi ayrıştırmak olduğunu öğrendim.Sütün içine sitrik asit tarzı bir tür asit konulursa süt ve su ayrışır.Ayrışınca katı kısmı başka peynirde kullanılır artan su ise peyniraltı suyudur ve bunun tekrar pişmesiyle lor oluşur.İtalyanlar da bu yöntemle yapılan peynire ricotta (yani
re-cooked yeniden pişirilmiş ) adını verirler..İşte bu mantıktan yola çıkarak yapılan peyniri tuzlayıp, sıkıştırıp süzerseniz ricotta, sıkıştırmazsanız da lor elde edersiniz.Tuz koymazsanız da tatlı lorunuz olur.Hani şu lorlu kurabiyenin yapımında kullanılan lordan.
Bende bu işlemi böyle uzun uzun ve yapamayacağım için en basit yoluyla yaptım.Önemli olan sitrik asit (limontuzu) cinsi birşey değil mi?Elma sirkesi de pekala işimi görür dedim ve yola çıktım.Çok da güzel bir peynir yaptım.
Nasıl mı?
Malzemeler:
4 kg süt (istediğiniz miktarda süt kullanabilirsiniz sirke miktarını, sütünüz 4 kg dan fazla olursa arttırın az olursa düşürün kullanacağınız miktar 1 çay bardağını aşmasın)
1/2 çay bardağı elma sirkesi
Hazırlanışı:
Sütü kaynatın kaynamakta olan süte bir seferde ve birden (yavaş yavaş eklemeyin) sirkeyi ilave edin.Bir kez karıştırın.1-2 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.10-15 dakika içinde su ve peynir ayrışır.Bu peyniri temiz bir tülbentle veya benim diktirdiğim gibi bir kesede süzdürün.
Süzülen peynir tülbentinin üzerine ağırlık koyarak süzdürürseniz sıkılaşır.Eğer sıkıştırmadan süzerseniz de lor peyniriniz oluşur.Ben 400 gr peynir elde ettim.Bu peyniri hem yedik, hemde sevgili Sibel'in sakızlı lorlu kurabiyesini yaptım. Bu kurabiye çok değişik ve lezzetli oldu.Peyniri yapmasanızda hazır tatlı lordan bu kurabiyeyi yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1/4 su bardağı zeytinyağı tarifin orjinali böyle ama ben kaynattığım sütün kaymağından 3 yemek kaşığı kaymak kullandım.
250 g lor
1 su bardağı şeker
2 yumurta (birinin beyazı ayrılacak)
1/4 limonun suyu
1 çay kaşığı karbonat
2 su bardağı un (yaklaşık)
2 küçük parça damla sakızı
Bir kase susam
Hazırlanışı:
Zeytinyağını yada benimki gibi 3 yemek kaşığı kaymağı yada tereyağı da olur, loru, şekeri ve yumurtaları yoğurma kabınıza alıp karıştırın.Karbonatı limon suyunda eritin. Un ile birlikte karışımınıza ekleyin, hepsini iyice yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ilave edin, elinizden ayrılmaya başladığında un eklemeyi bırakın.
Sakızı mümkünse demir yoksa tahta bir havanda incecik dövün, toz haline getirerek hamura ekleyin, bir kez daha yoğurun.Fırınınızı 180 dereceye getirin.Tepsiyi yağlayın yada benim yaptığım gibi yağlı kağıt serin.Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın, hafif çırptığınız yumurta akına ve susama batırın tepsiye sıralayın.
Tepsiyi ısınan fırına verip yaklaşık 30-35 dk pişirin. Piştiğinde oldukça yumuşak olacak, o nedenle tepsiden almak ve servis etmek için soğumasını bekleyin
Afiyet olsun....
33 yorum:
canım ellerıne saglık nefısler.
haftaya samsundayım ablamı zıyarete gıdıyorum :) sevgıler..
Ellerinize saglik her ikiside nefis olmus,sevgiler...
Canım yaa :))
Ne kadar güzel anlatmışsın öyle peynir yapımını. Valla ben zerre kadar anlamam yapımından ama benim bile yapasım geldi bu peynirden :)) Kurabiyeler de harika görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
mmhhhhhh nefis olmuşşşşlarrr ellerine sağlık şekercim....sevgilerimle
Serpil,
sen süppersin.. :) hemen nedenini söyleyeyim. Bu ricotta tarifi yüzünden :)))
Birkaç gündür yupmak istediğim birşey. nasıl yaparım ederim diye dört dönüyorum. işte aradığım şey :)
Ellerine sağlık hayatım.
Sıcacık sevgiler..
www.misssgibi.com
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. bende geçenlerde kendi tarifime göre lor kurabiyesi yaptım ama damla sakızı koymadom.sanırım damla sakızı çok lezzet veriyor.Afiyet olsun.
ellerine saglik canim nefisler
Bayılırım lor peynirli kurabiyeye. Ben de her yaz yaparım bir kez ..Ellerine sağlık. Sevgiler..
bu tatlı lor tarifiniz bizim için çok iyi oldu çünkü kimse bizim anladığımız anlamıyla bilmiyor burda tatlı loru.sitenizi tesadüfen keşfettim öncelikle profilinizde samsun yazınca ilgimi çekti çünkü bizde samsuna çok yakınbir yerde ikamet ediyoruz sonra tariflerinizi okuyupda sizinle ilgili birkaç ayrıntıyı-eşinizin izmirli olması- da öğrenince daha da mutlu oldum.Çünkü ilki; biraz öncede belirttiğim gibi samsuna çokyakınız ikincisi ve de en önemlisi benim için :) izmirle bağlantınız olması eşinizin izmirli olması ben ve eşimde izmirliyiz inanın çok mutlu oldum.Biz samsuna zaman zaman geliyoruz alışveriş için sizden pasta malzemelerini nereden aldığınızı ve bana bu konuda önerebileceğiniz bir yerin olup olmadığını sormak istemiştim,bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.Sevgiler
Ben de bu kadın nerelere kayboldu hiç sesi çıkmıyor diyordum, demek hamsi yemekle meşgulmüş! Afiyet olsun şekerim.
Canım harika olmuş.Ah birde bende cesaret edip bir peynir yapabilsem.Sen harika anlatmışsın inşallah birgün bütün cesaretimi toplayp yapıcağım.Ellerine sağlık sevgilerimle.
Sevgili Banu gelince görüşebilirsek çok sevinirim.Beni haberdar edersin.
sevgiler...
Sevgili Zerrin senin gibi yetenekli birisi için çok kolay bir tarif olacak.Umarım seversin.sevgiler..
Serpil'ciğim,benim kuzenimde çok yapar bu kurabiyelerden.Çok severim bende,çok da lezzetli olur.
Seninkilerde pek nefis olmuşlar ellerine sağlık canım.
Tatlı lor burda oluyor.Dilersen ben 2-3 kilo gönderebilirim.Dondurucuda saklayabilirsin.Kesinlikle bozulma olmuyor..))Ama evde yapılan peynirlerin tadını hiç bir peynire bırakmam.Ellerine sağlık tatlım..
Sevgilerle
Ellerine sağlık Serpil nefis görünüyor, lor yapımını henüz denemedim ama bu enfes kurabiyeleri denemiştim. Memlekette tatlı lor yoksa yakında onu da denerim sanırım :))
Bu tabak çok güzeeelll!!
Sevgiler...
Sevgili Seval çok teşekkür ederim.sevgiler..
Selinciğim çok kolay yapımı herkes yapabilir inan.sevgiler...
Gönülcüğüm teşekkür ederim.sevgiler..
Sevgili Neriman sakızsız da güzel olabileceğini düşünüyorum.Ellerine sağlık..
sevgiler...
Ninocuğum teşekkür ederim.
sevgiler..
Tijenciğim sorma bu yıl ki kadar hamsi yemedim hiç..
sevgiler...
Sevgili Feyhan seninde ellerine sağlık.sevgiler..
Ebrucuğum çok sevindim bana yazmana hem İzmirimden oluşunuz hemde Samsun'a yakın oturuşunuz çok güzel.Canım bende pasta malzemelerimi İzmir'den almıştım yazın hala onları kullanıyorum.Açıkcası Samsun'da varmı diye araştırma fırsatı bulamadım henüz.Ama bulursam sana da yazarm.Bana mail yaz ki sana ulaşabileyim.
sevgiler..
Mineciğim gir mutfağa başla peynire çok kolay zahmeti yok..
sevgiler..
Gülcüğüm ne kadar düşüncelisin sağol canım.Nasıl olsa artık evde yapabiliyorum yine de çok teşekkürler..
sevgiler..
Sevgili Burcu bulursam bu tabaktan sana da alırım .
sevgiler..
Serpil'ciğim,
Ne iş yaptığını bilmiyordum, bugün öğrenmiş oldum. Enteresan bir iş olmalı. Karadeniz'de pek kavurga adeti yok galiba ama Anadolu'nun pek çok yerinde farklı şekillerde var. Belki senin de karşına çıkar.
amanın neler yapmıs benım arkadasım... ee bıze balık kaldımı?
Ahhh Tijenciğim Ahh çok enteresan sayılmaz.4,5 yılda 12 kilo aldıran bir iş.Sabahtan akşama kadar oturuyorum.Bütün gün fıstık kavrulmuş mu? Çekirdekte boş varmı?Antep bayatmı diye saat başı tadına bakıyorummmmm.Tabiki başka işlerimde var Iso ve haccp sistemlerini yönetiyorum.Ödemelere bakıyorum.Ambalajdan makineden resmi yazışmalardan hiç bahsetmeyeyim.Bazen komik şeyler de olmuyor değil tabi mesela iş toplantılarınızı çatır çatır çekirdek yiyerek yaptınızmı hiç?Yanında cola yok mu diyesi geliyor insanın.
sevgiler..
Fidancığım sen gel balık kolay..sevgiler..
Ben de güzel prensesimin bir ödevi için evde peynir yapmıştım. Sanıyorum sayfamda da yayınladım. Daha ziyade tatlı lor gibi olmuştu. Hiç fena değildi yani:) Eline sağlık Serpil'ciğim ve de afiyet olsun.
Sevgilerimle...
Hamarat hanımın hali bir başka oluyor. Eline sağlık. Özellikle peynirden ötürü seni tebrik ediyorum.
Sevgiler,
Yazar cok tesekkurler...
Selamlar Elen
Yorum Gönder