7 Mayıs 2007 Pazartesi

Zeytinyağlı Taze Bakla

Baharın müjdecisi bakla...Bakla aslında çoğu insanın sevmediği bir sebzedir ama tüm sebzeler gibi sonsuz yararları var.Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor.Şeker hastalarında kan şekerini düşürüyor. Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor. Baş ağrısına iyi geliyor, yüksek albümin ve böbrek kumları için tedavi edici özellikler içeriyor. Bakla cilt güzelliği için de yararlı bir sebze. Hatta ünlü baterist Durul Gence'nin parkinson hastalığında faydasını gördüğünü anlattığı yazıyı aşağıdaki linkten de okuyabilirsiniz.Ama herşeyde olduğu gibi azı karar çoğu zarar.
http://www.istanbulfm.com.tr/haber/?mview=makale&mid=11580
Gelelim tarifimize her yiğidin yoğurt yiyişinin farklı olması gibi baklanın da herkese özgü bir tarifi vardır.

Malzemeler:
1/2 gr taze bakla
1 adet soğan
1/2 demet dereotu
1 adet kesme şeker
Zeytinyağı

Yapılışı
Baklalar temizlenip büyüklüğüne göre iki yada üç parçaya bölünür.Tencereye zeytinyağı dökülür. (Ben rejimde olduğum için 1 yemek kaşığı zeytinyağı ama size karışamam).Bir kenarda kıydığınız soğan, üzerine eklenir.Güzelce kavrulur, her zeytinyağlıya eklendiği gibi dilerseniz 1 adet esmer kesme şeker de ekleyebilirsiniz.Kavrulan soğanlara baklalar ilave edilir.(ben baklaya salça koymam)Biraz karıştırılır.Üzerine 1-2 parmak çıkacak şekilde su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.Piştikten sonra üzerine kıyılmış dereotu serpilerek servise hazır hale getirilir.Dilerseniz sarmısaklı yoğurtla da servis yapabilirsiniz.(ben yoğurtlusunu tercih ediyorum)
Afiyet olsun...........

Hiç yorum yok: