28 Ağustos 2007 Salı

ÇİKOLATALI FRANSIZ KEKİ


Bu kez karşınıza Portakal Ağacının bir tarifi ile çıktım.Bu keki pazar günü yaptım.Fotoğraf makinem gece güzel çekmediği için sabah gün ışığında görüntülerim dedim.Ama 2 gün üstüste sabah fotoğraf çekmeyi unuttum.Yine geceye kaldı.Pasta ilk gün çok daha güzel görünüyordu.Tabi 2 gün geçince çikolatalı sosu kurumaya başladı.Ama tadı yine de çok güzeldi.Bir de isterseniz üzerini mevsim meyveleriyle süsleyebilirsiniz.Denemenizi tavsiye ederim.Gelelim tarife:

malzemeler:
kek için malzemeler:
160 gr bitter çikolata
150 gr margarin
4 yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı çekilmiş ceviz
2/3 su bardağı un
1 paket vanilya
3/4 paket kabartma tozu

Sosu için
çikolatalı sos
1/2 litre süt
1 su bardağı çekilmiş ceviz


hazırlanışı:

150 gr margarini benmari usulü eritin. Eriyen margarine 160 gr bitter çikolatayı ekleyerek çikolatanın da benmari usulü erimesini sağlayın.Çikolatanız sıcakken bir kaba alın. 4 yumurtanın sarısını, toz şekeri ve cevizi ekleyip iyice çırpın. Unu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.
Diğer bir yandan kek kalıbını yağlı kağıdın üzerine oturtup bir daire çizin. Bu kağıdı kek kalıbının tabanın yerleştirin. kalıbın kenarlarını da fırça yardımıyla ayçiçek yağı ile yağlayın.
Ayrı bir kapta 4 yumurtanın beyazını çırpıp köpük haline getirin.Bunu kek karışımına yavaşça ekleyerek düşük hızda karıştırın. Karışıma kabartma tozunu ekleyerek aynı şekilde 1-2 kez daha karıştırın.Fırını 220C'ye getirin.Karışımı kalıba yayıp ısınan fırında 20 dakika pişirin.Kek pişerken paketin arkasına göre sosu hazırlayın. (bir paket çikolata sosu fazla gelebilir. bu yüzden bir paketten biraz az yapabilirsiniz.) pişen kekiniz de yeterince soğuyunca keki kalıptan çıkarıp bir tabağa ters çevirin. sos oda sıcaklığına gelince üzerine (kenarlardan akacak şekilde) ince bir tabaka halinde sosu yayın. üzerine çekilmiş ceviz serpip dilerseniz mevsim meyveleri ile süsleyin.

afiyet olsun

3 yorum:

Adsız dedi ki...

cnm ellerıne sağlık.. ne kekı pasta bu pasta:)) direk pandıspanya hamuru gıbı olmustur kanımca:))) üstelik çikolatalı:)) ben bazen zor durumda kaldığımda acılen bastıran mısafırler ıcın hazır şoko keklerden yaparım.. aynı onun gıbı olmus cnm tekrar ellerıne sağlık...

sevgıler
fıdan

Bocuruk dedi ki...

Portakal ağacından bu tarifi ben de denemiştim ama çok ağır bir pasta oldu gibi gelmişti bize. Ellerine sağlık canım:)

Adsız dedi ki...

lutfen ölçüleri verirken bardak ölçüsü verin