26 Haziran 2007 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Enginarı çok severim ama eskiden Samsun'da güzel ve tazesi bulunmuyordu.Çünkü Enginar Karadeniz'de yetişen ve bilinen bir sebze değildi.Taaa ki bu yıla kadar.Bu yıl çok bol Enginar vardı .Ege'deki kadar ucuz olmasa da eskisi kadar da uçuk fiyatlarda da değildi.Enginara olan talebin artma sebebini de sanırım faydalarının insanlar tarafından öğrenilmesi oldu.Hepinizin bildiği gibi Enginar karaciğerin en yakın dostu,arkadaşı....

Gülboşum da (Gülben annem) benim sevdiğimi bildiği için belki biz İzmir'e gideriz diye alıp derin dondurucuya koymuş.Gittiğimde pişir istersen dedi,pişirdim ama yemek nasip olmadı çünkü hep biryerlere gittik eve tok geldik.Hepsini annem bitirmek zorunda kaldı.Gelelim tarife

Malzemeler

6-7 adet enginar
2 adet orta boy halka halka doğranmış havuç
2 adet orta boy küp kesilmiş patates
1 adet orta boy soğan
2 adet kesme şeker
1/2 demet dereotu
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Soğanları ince ince kıyın.Zeytinyağını tencereye alın soğanları ilave edip kavurun.Pembeleşen soğanlara kesme şekerleri ve havucu ilave edin.Havuçları bir miktar kavurun.Patatesleri de ekleyin 1-2 karıştırın. Ayrı bir tencereye enginar çanaklarını dizin ve içlerine pişen harcı koyun.Üzerine çıkacak kadar su ilave edin pişirin.Üzerine kıyılmış dereotu serpin.
Tarifi bu şekilde verdim ama ben çoğunlukla enginarları dörde bölerim tüm malzemeyi ilave edip pişiririm.İlk kez böyle süslü yaptım sizler için umarım beğenirsiniz.

1 yorum:

yusufun annesi dedi ki...

Serpilciğim ellerine sağlık.Bizde çok severiz ve mevsiminde mutlaka her hafta bir defa yeriz.
Sevgiler:)
şebnem