11 Haziran 2007 Pazartesi

ÇİLEKLİ MUZLU ŞARLOT

Doğum günüm için vaktinde yapamadığım ama daha sonraki gün yapımını gerçekleştirdiğim şarlotum.Bu şartlotu Zinnur'un sitesinden aldım.O ahududulu ve muzlu yapmıştı.Ben çilekli Muzlu yaptım.Önce tarifini vereceğim sonrada yaparken yaşadığım aksilikleri anlatmak istiyorum.

Malzemeler


20 cm lik kelepceli kalıbın kenarlarını çepeçevre saracak ve tabanını 2 kez kaplayacak kadar kedidili
Pastaci kremasi
1 bardak süt kreması
1 yemek kaşığı + 1/4 tatlı kaşığı şeker (farklı yerlerde kullanılacak)
1/2 kaşık vanilya
2 adet halka halka doğranmış muz
şeker şurubu
1 kg çilek (ben 1/2 kg almıştım bana yetmedi)


şeker şurubu
1/3 bardak şeker
1/4 bardak su
1/2 tatli kasigi vanilya su ve şekeri ufak bir kaserole alın. Kapakla ağzını örtüp kaynama noktasına getirin. Bir dakika hafif hafif kaynamasına izin verin. Sonra kapagını açıp soğutun ve vanilya ile tatlandırın.

Pastacı kreması
3 yemek kaşığı şeker
1+ 1/2 yemek kaşığı un
1 1/2 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yumurta sarısı
1 bardak süt
1/2 tatlı kasığı vanilya, un, şeker ve nisastayı bir kaseye birlikte eleyin. Yumurta sarılarını da katıp mikserle rengi açılana kadar çırpın. Sütü ufak bir tencereye alıp ısıtın. Yumurtalı karışımın üzerine sıcak sütü yavaş yavaş dökerken, bir yandan cırpmaya devam edin. Elde ettiginiz karısımı tencereye alın devamlı karıştırın ben blendırla karıştıdım topaklanma olmadı.Vanilyasını katın. Biraz ılıtıp kullanın.





Şimdiiii gelelim tarife kremalar şuruplar hazır.Önce tüm kalıbın etrafını kedidili ile kaplayın.Sonra tabanını da bir sıra halinde kapatın.Ben kedilini hazır almıştım ama o kadar iriydiler ki sanırım bunlar fil diliydi :)

Bir kenarda dilimlenmiş muzların üzerine şeker şurubunu dökün.Muzların her yanını şuruba bulayın sonra muzlardaki şurubu süzün.Süzülen şurubun yarısını hazırladığınız kedidillerinin tabanına ve kalıba bakan iç yüzlerine fırça yardımı ile sürün.Buradaki amaç kedidillerini ıslatıp yumuşatmak.

Bir kenarda 6-7 tane olgunlaşmış yumuşamış çileği çatal yardımıyla ezin.bu püreyi tabandaki kedi dillerinin üzerine sürün.Bunun üzerine pastacı kremanızın yarısını da düzgünce sürün.Benim kalıbım büyük gelmesi nedeniyle pastacı kreması çok ince bir tabaka halinde kaldı.Kremanın üzerine ince dilimlenmiş çilekleri dizin

Üzerine bir sıra daha kedidili kaplayın ikinci katı oluşturun.Kalan şeker şurubunu kedidillerinin üstlerine sürün.Bunun üzerine ise kalan pastacı kremasının kedidillerinin üzerine sürün ki bende hiç kalmadı bu katı boşgeçtim.Pasta kremasının üzerine muzları dizin.Muzumda az geldi kendi kendime kızdım.
Bir kenarda 1 bardak çiğ kremayı 1 yemek kaşığı şeker ve yarım tatlı kaşığı vanilya ile sertleşene kadar çırpın.Benim çıptığım sertleşmedi keşke krem şanti ile yapsaydım diye düşündüm.O daha hacimli oluyordu.Çırpılan çiğ kremayı da muzların üzerine örttüm.En üste ise tekrar çilekleri dizin.Benim üstünü tamamen kapatacak kadar çileğim kalmadığı için Ege süsleme şekerleri ile süslemek istedi.Bende izin verdim süslemesi ona ait.Kalıptan çıkartmadan 4-5 saat buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun



5 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tüm aksiliklere rağmen gayet lezzetli görünüyor Serpil. Ellerine sağlık. Minik Egem'in dokunuşları da ayrı bir renk katmış. Sevgiler,

zinnur dedi ki...

Sevgili Serpil, oncelikle ufak tefek aksakliklara kulak asmayip guzel bir sarlot ortaya cikardigin icin seni tebrik ederim. Goruntu guzel olmus, tadindan da memnun kaldiginizi tahmin ediyorum. O bahsettigin krema katlari normalde de ince oluyor zaten. Yani bir eksiklik degil senin yaptigin is acisindan.

Herseyin gonlunce olacagi yeni bir yas dilegiyle,

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Zinnur
senin yaptıklarının yanında benimkinin lafı bile edilemez.Ama yine de ilgin için teşekkür ederim.
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

3 yumurta sarısı,3 yumurta beyazı olabilir mi acaba?cünkü bu sekilde cok katı oldu ve tadı hiç iyi degil..

Cafe Gusto dedi ki...

sevgili arkadaşım ben bu tarifi Zinnur'dan yni bizim pastaneden almıştım http://bizimpastane.blogspot.com/2006/09/ahududulu-ve-muzlu-sarlot.html bu adrese bakarsan tarifin orjinalinde de 3 yumurta sarısı yazıyor.Başka bir problem olabilir mi acaba bilemiyorum.sevgiler...