22 Mayıs 2021 Cumartesi

KOL BÖREĞİ

Size harika bir el açması börekle geldim. Çarşaf böreği de denilen bu böreğin toplamda yapımı 2 saatimi aldı. Çok uzun sürmedi ve sonuç harika..
Malzemeler:
500 gr beyaz un yada 1,5 kavanoz
320 gr su  bir kavanozun 4 parmak yüksekliğine gelecek kadar (Kavanozun hacmi 660 ml)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
500 gr kıyma
1 kg soğan
tuz karabiber

Un su tuzu karıştırıp uzun bir hamur elde ettim. Hamuru 4 eşit parçaya ayırıp top top yapıp 20 dakika kadar beklettim. Aslında içinizi önceden hazırlarsanız zamandan tasarruf ediyorsunuz. İçin soğumasını beklemek vakit alıyor. 

Bir tavada çok az yağda küp doğranmış 1 kg soğan ve yarım kg kıymayı kavurup, tuz ve karabiberle tatlandırdım. Soğumaya bıraktım.

Dinlenen hamurları bir tabak büyüklüğünde açtım. Bir yüzüne bol zeytinyağı sürüp katladım. 4 hamura da aynı işlemi yaptıktan sonra 20 dakika daha beklettim.

Dinlenen hamuru önce elimle havada biraz açtım sonra sofra bezine serip tüm kenarlarından yavaş yavaş çekerek hamuru büyüttüm. Sonra kıymalı içimi hamurun üzerine serdim. Sofra bezinin benden taraf kenarını yavaş yavaş kaldırmaya başladım. Börek dürülerek tek bir rulo haline gelince de kol böreği şeklini verip üzerine çıtır olması için zeytinyağı sürdüm ve 180 derece fırına verdim.

Afiyet olsun. 

 

Hiç yorum yok: