31 Mayıs 2007 Perşembe

YALANCI PİZZA

Bu yemek benim öğrencilik yıllarımın special'iydi.Ev arkadaşım Esin'le hafta sonu kahvaltılarına çok özenirdik.Her zaman olmasa da ayda 1-2 hafta sonu mutlaka pişirirdik.Hatta misafir geldiğinde daha bir özenle hazırlanırdı.Ne güzelmiş meğer o günler.Hayat ne kolay ne güzeldi.Üniversite yıllarım çok güzel geçti.Dostluklarım da öyle kalıcı oldu.Herşeyi herkesi çok çok özlüyorum.Neyse gelelim tarife bu pizzayı geçen pazar kahvaltıya hazırlamış ve görüntülemiştim.Malzemeleri arzuya göre değişebilir ama benim hep standarttır.
Malzemeler

2 adet patates
5-6 sosis
rendelenmiş kaşar
2 adet yumurta

yapılışı
Patatesler küp küp küçük küçük doğranır.Tavaya sıvıyağ dökülür kızdıktan sonra patatesler kızartılır.Yağın fazlası tamamen süzdürülür.içine yuvarlak yuvarlak doğranmış sosisler ilave edilir.Biraz da beraber kızartılır.Ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır.Tavaya gezdire gezdire hiç boşluk kalmayacak şekilde yumurta dökülür.Yumurtalar pişince ocak kapatılır ve rendelenmiş kaşarla tamamen üstü örtülür.Üzerine bir kapak kapatarak kaşarın erimesi beklenir.

Afiyet Olsunnnn....



İYİ Kİ DOĞDUN BURAK


Benim iyi kalpli,iyi huylu,olağan dışı duygusal,inanılmaz ince düşünceli,güvenilir,saygılı,sevgi dolu kaynım ,Ege'nin bir tanecik amcası,eşimin canı Burak.İyi ki doğdun,iyi ki varsın.Doğum günün kutlu olsun.Uzuuuun ve saygın yaşa.Seni seviyoruz.Ve çooook özledik.
Seni birde Balık Avı Net'ten tanıyanlar anlatsın.Hakkında yazılanlar harika

29 Mayıs 2007 Salı

HİNDİSTAN CEVİZLİ PASTA

Sizlere çok kolay bir o kadar da lezzetli bir pasta tarifi vereceğim.Özellikle hindistan cevizi sevenler ki ben bayılırım çok sevecek.Hanımlar yanlız hindistan cevizinin kalorisi çok yüksek ona göre tüketin.Evinide pastaban bulunduruyorsanız,ceviz ve hindistan ceviziniz de varsa acil gelecek misafir için 10 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır.Yanlız vereceğim malzemeler iki katlı pastabanın tek katı için gerekli.İki tabanı da aynı anda hazırlayıp fırına verebilirsiniz. Gelelim tarifine
Malzemeler

1 adet pastaban
2 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı sıvıyağ(ben yarım kullandım)
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta

Yapılışı
Pastabanı sulandırılmış reçelle ıslatın.(ben ahududu kullanıyorum bazen de çilek).Ayrı bir kapta diğer tüm malzeme karıştırılıp pastabanın üzerine döşeyin.Biraz kalın gelebilir,pişince inceliyor.175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun

SAÇAKLI MANTI

Bu yemeği eşimin ailesinden öğrendim.Gülben annem Gönen'li o yörede bu yemek aslında ev makarnasından yapılıyor.Erişte gibi değil de daha uzun kesiyorlar.(Gönen deyince aklıma geldi anneannemizin de ellerinden öperim)
Bu erişteden evde kalmadığı zaman Pastavilla'nın yumurtalı makarnasından yapıyorum.Birebir aynısı olmasa da çok benziyor.Belki aranızda bilen ve daha farklı yapan vardır ama ben alıştığım sistemde tarif edeceğim.


malzemeler
2 adet tavuk göğsü (ben 2 adet tavuk budu kullandım)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 paket Pastavilla yumurtalı makarna
kırmızı biber,
nane
sıvıyağ
sarmısaklı yoğurt

Yapılışı:
Tavukların üzerine su ilave edilir.Yumuşayıncaya kadar haşlanır.Tavuklar yumuşayınca ince ince tiftilir.(Tavuğun suyunu da sıcakken tencerede bırakın,o bize makarnaları pişirirken lazım olaracak.Tarifin orjinalinde makarnayı geniş tepsiye alıp ocağa tepsiyle oturtuyorlar.Ama ben tepsi yerine geniş tencere kullanıyorum.)Makarnaları düz geniş tencereye alın.Tavuk suyunu kepçe yardımıyla yavaş yavaş makarnalara ilave edin.Suyu çektikçe azar azar ilave edilecek ve makarnaların pişmesi sağlanacak.Burada önemli nokta tavuk suyunu çok dökersek makarna lapalaşır.Yavaş yavaş yaparsak bir problem olmuyor.Pişen makarnaya haşlanmış nohutları ilave edip servis tabağına alın.Üzerine tavukları serpin.Dilerseniz bu şekliyle yağda kırmızı biber ve naneyi kestirip üzerine dökebilirsiniz.Dilerseniz benim sevdiğim şekliyle üzerine sarmısaklı yoğurt döküp onun üzerine yağ,nane biberi ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun

28 Mayıs 2007 Pazartesi

YAPRAK BEZELYE

Ziraatçı olamama rağmen bu bezelye cinsinin adını bilmiyordum.İnternet sağolsun, öğrendim "Tırabı".Ama ben yaprak bezelye demeyi tercih ediyorum.İçi olmayan fasulye gibi yenebilen bir bezelye cinsi.Pazarda görünce beni mutlu eden bir cins bezelye.Haşlanıp üzerine yoğurt dökülerek yenilirse kalorisi düşük olması nedeniyle diyet için de uygun bir sebze.Her bölgede üretimi varmı bilemiyorum.Ama İzmir'de pazarda rastladığımı hatırlamıyorum yada o zamanlar dikkatimi çekmemişti.
Malzemeler :
1/2 kg bezelye
1 adet yumurta
2 avuç mısır unu(hala ölçüye alışamadım)
karabiber




Yapılışı:

Bezelyelerin kenarlarındaki kılçıkları temizleyin.Yumuşayıncaya kadar haşlayın.Süzüldükten sonra 1 Adet çırpılmış yumurtayı içine kırın,üzerine karabiber ve mısır ununu ilave edin.Harmanladıktan sonra yağsız tavayı az miktarda sıvıyağla yağlayıp bezelyeleri dizin.Alt üst ederek kızartın.



Afiyet olsun

İZMİR KUMRUSU


İzmir'in kumrusu meşhurdur bilirsiniz.Hele gecenin geç saatlerinde kumrucuların önünde sıra beklersiniz.Birde o kumruları hazırlayanları seyretmek komik olur.Burada nasıl anlatılır bilemiyorum ama çabuk çabuk robot hareketleri yaparak ızgaradaki sosisleri sucukları alt üst ederler.Tabi benim bu anlattıklarım 1996-2000 yılları arasındaydı.Kimbilir belki şimdi normal davranıyorlardır.


Samsun'a taşındığımız zaman kumru yapan bir cafe öğrenmiştik.Kumru ekmeği burada olmadığından küçük sandöviç ekmeğinin arasında servis yapıyorlardı.Tadı aynı oluyordu ama aynı zevki vermemişti.Geçen hafta evle ilgili işlerime zaman ayıramadım pratik birşeylerle geçiştirdik.Ben de unonun sandöviç ekmeğiyle yaptım.Bu arada Ege'nin "offf ben açlıktan ölüyorum annem resim çekiyor" sözleri eşliğinde resimledim.Gerçi bizim sandviçlerimiz biraz içi bol oldu taştı ama yemesine doyum olmadı....

Malzemesi
Benimkisi karışık Kumru malzeme arzuya göre değişir ama ben kullandıklarımı yazayım.Üç adet kumru için malzemeyi yazdım.
4 adet ince uzunlamasına doğranmış sosis.
10 adet ince doğranmış salam dilimi
4-5 parça ince doğranmış sucuk
2 parça kaşar peyniri(aslında rende kaşar ama benim vaktim yoktu)
3 adet sandöviç ekmeği
ketçap mayonez

ince doğramış tüm malzemeyi ızgarada alt üst ederek kızartın.Sandöviç ekmeklerini de ızgarada ısıtın.İçine tüm malzemeyi yerleştirin.Ketçap,mayonezle süsleyin.


Afiyet olsun...

27 Mayıs 2007 Pazar

GELELİM YİYECEKLERE

Dediklerinizi duyar gibi oldum hani yiyecekler neler yaptınız .Sizlere şimdilik resimlerini vereyim tarifleri daha sonra yazarım...



Neler mi vardı?
Rus salatası
Kısır
Patates salatası
Çikolatalı bon bon
Zencefilli kurabiye :Bu kurbiyemin tarifini vermiştim.Çok lezzetli olması nedeniyle tekrar aynısını yaptım.Ama bu kez şeker hamurunda ustalaştım.
Çilekli Tartolet,Doğum günü pastası,Su böreği ve Zeytinyağlı Biber Dolmasını resimlemeyi unutmuşum.
Afiyet olsun

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN

Evettt beklenen gün geldi çattı.Günlerce yapılan hazırlıklar ki en çok İlkiz (Naz'ın annesi)yoruldu.Ben sadece kurabiye yaptım.Çalışınca böyle şeylere hazırlanmak zor oluyor.
Doğum gününün ana teması Disney'in kahramanlarından "Pamuk Prenses"di.Tabaklar,bardaklar,peçeteler,duvardaki süsler,kraliçe taçları baktığınız heryerde aynı figür vardı..Resimleri çok aydınlık ortamda çekmeme rağmen neden karanlık çıkmışlar bilemiyorum.Ama sizlerle paylaşmak istedim.


Masaya henüz pasta gelmemişken çekmiştim.
Herkeste bir telaş bir telaş bir tek Naz hanım olup bitenin farkında değil ama mutlu çünkü tüm sevdikleri orada ve kucaktan kuçağa uçuyor minik kelebek...

Güzel Naz'ım uzuuuunnn ve saygın yaşa..Doğum günün kutlu olsun...

22 Mayıs 2007 Salı

CHOCOLATE CHİP BROWNİES-Islak kek


Bu browni tarifini yaklaşık 1 yıl önce pastacının bloğundan almıştım.O günden itibaren ayda bir veya iki ayda bir yapıyorum.Yapımı çok kolay lezzeti ise harika.Benim bu tarif için evde her zaman 2 paket çikolatam vardır.Bu browniyi ise geçen ay yapıp resimlemiştim.Ancak yayınlamak bugüne kısmetmiş.Ayrıca bu pastanın yanında vanilyalı dondurma harika oluyor.Dondurma kaşığım olmasına rağmen onunla düzgün dondurma şekli çıkaramıyorum.Kusura bakmayın.


Malzemeler:
160 gr Milka sütlü siyah çikolata(2 paketi 160 gr yapıyor)
2 yumurta
1 su bardağından 2 parmak az sıvıyağ
1 paket vanilya
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı+1 yemek kaşığı un
4 çorba kaşığı kakao
4 çorba kaşığı damla çikolata

Çikolataları benmari usulü eritin.(alta su dolu bir tas koyup ocağı yakın içine 1 cezveye çikolataları koyun.Su kaynadıkça çikolatalar eriyecektir)
Ayrı bir kapta yumurta,şeker ve yağı mikserle 10 dakika çırpın erimiş çikolatayı ekleyin(çok sıcak olmasın)2 dakika daha çırpın.Ayrı bir kapta un,kakao,vanilyayı karıştırın.
Çikolatalı karışıma ekleyin tekrar çırpın.Daha sonra damla çikolatayı ilave edip spatula ile karıştırın.Yağlanmış kalıba dökün (Ben kare borcam kullanıyorum.)üzeri kıtırlaşıncaya kadar 35 dakika kadar 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.Piştiğini anlamak için içine kürdan batırabilirsiniz.Yanlız tam kurumamasına dikkat edin.
Afiyet olsun.....

BÖREKLER ÇITIR ÇITIR


Bu böreği cumartesi gecesi saat 24 den sonra sardım.Sabah kahvaltısına hazır olsun diye.Ve benim canım eşim sabah onları fırına koymuş uyandığımda ev misssss gibi börek kokuyordu.
Böreğin tarifini Gaye vermişti o gün.Aslında çok basit bir börekti ama sıcakken çıtır çıtırdı.

Malzemesi:
4 adet yufkadan yaptım ben.
sıvıyağ
peynir
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:
Bir adet yufkayı düz bir zemine serin.Fırça yardımıyle tamamına sıvıyağ sürün.Diğer yufkayı üzerine yayın.İkinci katına da sıvıyağ sürün.Sonra önce ikiye,sonra dörde,sonra sekize bölün ve peyniri koyarak sigara böreği şeklinde sarın.Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden 175 derecede ısıtılmış fırına verin.Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun

PAZAR GÜNÜ

20 Mayıs pazar günü Samsun mitingi için hazırlanıp evden çıktık.Miting resimlerinin bazıları Ege ve biz de.
Cumhuriyet meydanına yeni varmıştık ki acı haberi aldık.6 yıldır göğüs kanseriyle mücadele eden yengemin(dayımın eşi)beyin ölümü gerçekleşti dediler.Hastaneye gittikten 10-15 dakika sonra ise onu kaybettik.
Son derece neşeli,canlı,hareketli ve henüz 49 yaşındaydı.Üstelik 5 gün önce anneanne olmuştu.Bebeğin doğumunu bekleyeceğim demişti ama torunu Adana'da doğduğu için onu göremedi,sadece kendisine iletilenleri dinledi.Ve 29.evlilik yıldönümünde gözlerini hayata kapattı.Kendisine Allah'tan rahmet kalanlara sabırlar diliyorum.
Rahat uyu Semra yenge...Seni ve yaptığın esprileri hiççç unutmayacağız.

21 Mayıs 2007 Pazartesi

BALKONDA KAHVALTI


Cumartesi sabah çok temiz ve güzel bir hava vardı.Kahvaltımızı balkonda yapmak istedik.Sizlere daha sonra resimlerim bizim balkon oldukça büyük,yazın günlerimiz çoğunlukla balkonda geçer ...
Gelelim kahvaltıya Ege kahvaltılıkların çoğunu yemiyor diye bahsetmiştim.Bende ne hazırlayacağımı şaşırıyorum.Yumurtalı ekmek seviyor,bayat ekmeğim de vardı biraz, eeee bende karıştırdım ikisini kızarttım.Tarifini vermeye gerek varmı bilmem ama;çırpılmış yumurtaya ekmekleri batırıp kızartıyorsunuz.Ben içine kekikde ilave ediyorum.Lezzet katıyor.Ekmeğin yanında tekrar yumurta haşladım.Domates zeytin falan.Ama zeytinler kendim içindi.
Günün devamıda çok keyifli geçti.Cumartesi günü yaptıklarımızı da "Ege ve biz" başlıklı bölüm açtım orada anlattım.Bu sayfada yemek tariflerimiz diğer sayfada ise anılarımız olacak.Biraz acemilik var kusura bakmayın.
Sevgilerimle,

18 Mayıs 2007 Cuma

MİSSSS GİBİ KOKULAR GELİYOR




Sıcacık ekmek kokusuna kim dayanabilirki.Ekmek makinemi aldığım zaman arkadaşlarım bana gülmüştü.3,5 saatte ekmek yapacağına 5 dakikada marketten alabilirsin demişlerdi.İlk denemelerim felaketti.Pişmemiş,kabarmamış ekmekler ve atılan hamurlar.Benim makinem bozuk diye düşünmeye başlamışken internetten bulduğum bir tarifle yola çıktım.Sonrası geldi tabii.Önce sade,sonra cevizli,pekmezli derken çeşitler çoğaldı.Aslında 3,5 saatte kocaman kabarmış ekmekler yapıyorum ama bu tarifi sizlere yetiştireyim derken çabuk program seçtim ve her zamanki şekilde kabarmadı.Hani birşeye ne kadar özenirseniz o kadar aksilik olurya.İşte benimki de
biraz öyle oldu.Şimdi vereceğim tarif hem ekmek makinesinde hem de normal fırında pişirilebilir.

Ekmek makinesinde yapmak için:

Malzemeleri aşağıdaki sıraya göre makineye ekleyin.Malzemenin sırası çok önemli. Unun mutlakA sıvı malzemenin üzerini tamamen örtmesi gerek, mayayı en son, kuru malzemenin üzerine parmağınızla bir çukur yaparak ekleyin. Mayanın sıvı malzemeyle temas etmemesine dikkat edin. Ben biraz acele ettim çabuk ayarında çalıştırdım.Siz normal ayarda pişiriniz.

300 ml ılık su
2 tbsp (2 y.kaşığı) süt tozu
2 tbsp (2 y.kaşığı) ayçiçek yağı
2 tbsp (2 y.kaşığı) toz şeker
4,5 cup un (500 gr.)
1 tsp (1 tatlı kaşığı) tuz
2,5 tsp instant maya (1/2 paket

Ekmeği fırında yapmak için: (ölçüleri aynı)

Un, instant maya, toz şeker, süt tozu ve tuzu bir kapta karıştırıp ortasını açın. Su ve yağı ilave ederek yoğurun. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru 30-40 dakika mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkacak şekilde kabardığında tezgaha alıp tekrar yoğurun ve yağlanmış yuvarlak ve derin bir kaba aktarın. üzerini düzeltip 15 dakika daha mayalandırın ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 20 dakika kadar pişirin.
Kalıbında biraz ılıtıp tel ızgara üzerine alın ve tamamen soğutun.

Evde yapılanın tadı bambaşka hele de kokusu evi sarınca....

Afiyet olsun....

17 Mayıs 2007 Perşembe

ZENCEFİLLİ KURABİYE




Ta Ta Ta Taaaammmmm!!!!
Ve şeker hamuruyla tanıştık.Birbirimizi hemen sevdik.Bu tanışmamıza


Bu ay Hülya'nın ev sahipliğini yaptığı Ye #23 kurabiye ye etkinliğine bende katılıyorum.Sofra dergisinin çok eski sayılarının birinden öğrendiğim bu kurabiye tarifi belkide benim ilk yazmam gereken tarifti.Çünkü hem tadına bayılırım hem pratik hemde bizim evde en sevilen kurabiye olması nedeniyle sık yaptığım bir çeşittir.
Evet ilk kez şeker hamuruyla çalıştım demiştim ya bu kadar sert olduğunu tahmin etmemiştim.Pembe ve kırmızı ile rahat çalıştım ama beyazı masadan kaldıramadım.Yapışıp durdu.Mayısın 25.de bizim Naz hanımın ilk doğumgünü.Halası olarak bende değişik birşeyler yapmak istiyordum.Bu kurabiyelerden yapmaya karar vermiştim ama becerip beceremeyeceğimi de bilemiyordum.Hem hamuru denemek hemde etkinliği kaçırmamak için Bu nefis kurabiyeleri yaptım.Yanlız bu kurabiyeleri çubuklara takacağım için hamurunu kalın açtım.Normalde çubuksuz yaptığım zaman hamurunu çok ince yapıyorum ,pişince bisküvi kıvamında oluyor.Kahve'nin yanında çok güzel gidiyor.Mis gibi de kokar.Haydi tarife geçeyim artık ben.


Malzemeler

2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı yenibahar
200 gr ma yakın tereyağı
2 su bardağı toz şeker
1 yumurta

yapılışı:

un,kabartma tozu,zencefil,tarçın yenibahar ve teryağını karıştırın.Özdeşleşinceye kadar yoğurun.Şekeri ilave edin biraz daha yoğurup içine 1 yumurta ilave edin.İşte şimdi hamurunuz toplanmaya başlayacak.Bu hamuru üstü kapalı bir kapta buzdolabında 1 gece bekletin ,eğer vaktiniz yoksa en azından 1-2 saat bekletin.Ayrıca hamurunuzun unu biraz az olacak olacak korkmayın.Buzdolabında bekleyince biraz toparlıyor.
Hamuru açarken de küçük parçalar halinde kopartıp unlayıp hatta bazen açılabilsin diye tekrar unla yoğurmak gerekebiliyor.Bütün bir hamur halinde hiç açamadım küçük küçük açıp kurabiye kalıbı ile şekil veriyorum sizde öyle yapabilirsiniz.Şekil verdiğiniz kurabiyeleri tepsiye dizin.Fırın tepsisine yağlı kağıt sererseniz yıkarken de zorlanmazsınız.175 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.20 dakika içerisinde pişecektir.Çok kızarmış olmayacak ben genelde başında beklerim çok çabuk rengi koyulaşıyor.
Afiyet olsun....


16 Mayıs 2007 Çarşamba

KURUTULMUŞ DOMATESLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI


Şehriye pilavım da uzun zamandır yayınlanacak tarifler arasındaydı.Murat'ın çok sevdiği bu pilavın ölçülerini gözkararı yapmıştım.Size de o şekilde vereceğim.Herkesin pilav yaparken alıştığı bir ölçü ve pilav yaptığı bir tencere vardır mutlaka.Bu pilavı da aynı ölçü ve aynı tencerede yaparsanız,sanırım ölçüyü tutturursunuz.

malzemesi:
1/2 paket arpa şehriye
5-6 parça kurutulmuş domates(kurutulmuş domatesi hazır aldım ama bu yaz nasipse kurutacağım)

yapılışı:
2 yemek kaşığı zeytinyağını tenceye alın ve üzerine şehriyeleri ilave edin.Esmerleşinceye kadar kavurun.İçine ince doğranmış kurutulmuş domatesleri ilave edin.En son olarak şehriyelerin üzerini 1-1,5 parmak geçecek kadar su ekleyiniz.
Altı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.
Afiyet olsun....

KREMALI MANTARLI TAVUK



Dün akşam evde yemek yoktu ve ne yapacağımı da bilmiyordum.Benim işyerime çok yakın bir tavuk firmasının bölge dağıtıcısı var.Buradan alışveriş yapabiliyoruz.Ve yemek olmadığı zaman tavuk kurtarıcım oluyor.Kurtarıcı dedim ama asla ve asla tavuğu baharatsız,sadece kızartılmış veya haşlanmış olarak yiyemiyorum.Mutlaka ilaveler yapıyorum.Akşamki yemek de bu şekilde yaptığım değişikliklerin sonucunda meydana geldi.Ama inanın Ege bile (herşeyi sevmez de)"çok güzel olmuş tadı"dedi.Sadece mantarları ayırdı ona mantar yediremiyorum..
Malzemeleri:
4 adet tavuk kalça
2 yemek kaşığı soya sosu
köri
kekik
fesleğen (baharatları isteğe göre kullanabilirsiniz.)
1 kutu mantar
1 küçük kutu krema
1 adet orta boy soğan

4 Adet tavuk kalça aldım kemiksiz(çünkü en lezzetli yeri burası)yıkayıp temizledikten sonra çukur bir kaba aktardım.İçine 2 yemek kaşığı kadar soya sosu döktüm.Üzerine kekik,fesleğen,köri ilave ettim karıştırıp beklettim.Evde bir küçük kavanoz mantar ve 1 küçük kutu krema vardı.Soğanları irice doğrayıp zeytinyağında soteledim.Üzerine mantarları ilave edip birazda mantarlarla kavurdum.Sonra sosta beklemiş olan tavukları sosuyla birlikte tencereye ilave ettim.Tuzunu atıp kapağını kapattım ve ocağın altını kıstım.Tavuklar kendi suyunu çekene kadar bekledim.Suyu çektiğinde zaten pişmişlerdi.Üzerine kremayı boşattım.1-2 dakika kaynattıktan sonra servise hazır hale geldi...
Yanına da makarna yaptım.Afiyetle yedik saat 8:45 te.Eeeee çalışan kadının yaşadığı zorluklar bunlar.O saatte yemek yiyen oğlumu 9:30 da yatırdım.Evde vakit geçirmeye oynamaya,televizyon izlemeye yada meyve yemeğe,yatarken sütünü içmeye vakti yok.Hem üzülüyorum hem de bunca yıl evde oturmak için okumadım diyorum.Belki birgün hayalimi gerçekleştirirsem.Kendi işimde çalışırım.Ama ne yazıkki o zamana kadar oğlumun büyümesini kaçırmış olacağım.
Afiyet olsun.

şuna baksanıza yemek sonrası keyif yapıyor....
"Dünyada bir tane güzel çocuk vardır ve her anne de ona sahiptir."diye okumuştum biryerlerde .Doğru en tatlısı benim ki dediğinizi duyuyorum....


KREMALI CİPSLİ TAVUK




Malzemeler:
İrice kuşbaşı doğranmış tavuk kalça (göğüs de olabilir zevkinize kalmış ama kalça daha lezzetli oluyor)
tavuk miktarına bağlı olarak krema (eğer bir küçük borcam da yapacaksanız yarım paket eğer daha fazla miktarda yapacaksanız 1 paket krema)
bir paket Ruffles cips (eğer tavuğunuz çoksa büyük paket kullanınız)
arzuya göre baharatlar ve tuz (ben kekik,fesleğen,biberiye,kırmızı biber,köri yada kimyon,karabiber kullanıyorum)

Hazırlanışı

Tavuklar doğrandıktan sonra tuz ve baharatlarla harmanlanır.İçine elinizle parçalara ayırdığınız ruffles cips eklenir.(cipsin bir kısmını üzeri için ayırın)Üzerine krema ilave edildikten sonra tüm malzeme harmanlanır.Kenara ayırdığımız cipsler malzemelerimiz en üstüne serpiştirilir.180-200 derece tavuklar pişene kadar fırına verilir...

Afiyet olsun....

15 Mayıs 2007 Salı

KABAK DOLMASI



Bu cins kabağı bloglarda görüyordum,pazarda görür görmez aldım ve ilk kez denedim.Dün akşamda tadına baktık.Lezzetli olmuştu beğendik ama kabaktan mı yoksa benim elimden mi:)bilemedim.Aslına bakarsanız pişirmeden fotoğrafını çekecektim ama Murat makineyi götürmüştü.O nedenle piştikten sonra çekmek zorunda kaldım.

malzemesi
6 adet kabak
250 gr kıyma
1 orta boy soğan
1/4 kase pirinç
salça
dereotu
tuz
Kabakların kapaklarını düzgünce kesin ,içlerini oyun.Malzemenin tamamını karıştırın ve kabakların içine doldurun.Kapaklarını kapatın.Tencerede yağ ve salçayı kavurun üzerine kabakları dizin.(Ben kabakları dizip üzerine suyla karıştırılmış salça ilave ediyorum ya böyle de yapılıyor)üzerine su ilave edin.25-30 dakika kısık ateşte pişirin.Yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Ben Ege'ye öyle yaptım.Kabakları ezip üzerine 1/2 yemek kaşığı yoğurt koymaya ikna ettim.Ve öyle yedirdim.
Daha sizlere yayınlamak istediğim tariflerim var.Şu an mutfağım mis gibi ekmek kokuyor.Bakalım tarifini ne zaman yazacabileceğim.

VE İŞTE ARÇA



İşte benim ilk göz ağrım.Arça!!!Arça kız kardeşim Tuba'nın oğlu.Tuba küçük yaşta evlendi Arça'da 1 sene sonra doğunca.Bizim 4.kardeşimiz gibi oldu.Herkesle beraber büyüdü.Bizim aileye torun ve yeğen sevgisini ilk o verdi.O sanırım herkesin gözbebeği..
Arça şimdi 14 yaşında hem okuyor hemde futbolcu olmak istiyor.Ankara Gücü'nün alt yapısında lisanslı futbolcu olarak oynuyor.
Arça bana hergün sitem ediyordu.Onu sizlerle tanıştırmadığım için.Kısmet bugüneymiş.
Arçam ömür boyu mutlu ol...Hayat hep senden yana olsun.seni çooook seviyorum.Teyzen...

14 Mayıs 2007 Pazartesi

MEYVELİ TART


Tariflerim oldukça birikti yazmaya zaman bulamıyorum.Resimlerini çekip çekip bekletiyorum.Bu tartı cumartesi günü yapmıştım.Hem çok çok hafif hemde toplam 45 dakikada yada en fazla 1 saatte hazırlanıyor.İstediğiniz her meyveyle yapabilirsiniz.Şeftali ve kivi de bu tarta çok yakışıyor.Gelelim tarife

Tart hamuru için
2 yumurta
5 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı ılık su
4 çorba kaşığı şeker
hamur kabartma tozu
vanilya

Yumurta şeker ve ılık suyu iyice çırpın.İçine un,kabartma tozu,ve vanilyayı karıştırın.Yağlanmış tart kalıbına malzemeyi dökün.175 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Kreması için
1/2 lt süt
2 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
3,5 yemek kaşığı un
1 yumurtanın sarısı

Üzeri için
Mevsim meyvelerı
1 paket tart jölesi

Süt,yumurta,toz şeker,unu karıştırın.Krema kıvamına gelince vanilyayı ilave edin
Tart hamuru pişince Kalıptan çıkartın.Üzerine kremayı ilave edin.Meyvelerle süsleyin.
Aslında bu aşamada kremaya margarin ekleniyor.Ama ben yağsız yapmayı tercih ediyorum.
En son jölesini paketin üzerinde verilen tarife göre hazırlayın meyvelerin üzerine dökün.Buzdolabında servis yapana kadar dinlenmesi gerekiyor.
Afiyet olsun...



Kaç gündür bu fotoğrafı eklemeyi ihmal ettim.İşte yaptığımız herşey onlar için yeterki yesinler....

RESİM KURSU



Bu hafta sonu Ege'nin resim kursundaydım.Ege 4 ay öncesine kadar anasınıfında yaptığı karamaları resim yaptım diye eve getiriyordu.Ama sadece karalama yapıyordu.Bazen de kanlı silahlı tuhaf anlamsız çizgiler çiziyordu.Bu beni oldukça üzüyordu,psikolojisi bozuk diye çok düşünüyordum ki; sonra bir gün ne oldu bilmem Ege oturup gerçek resim yapmaya başladı inanmazsınız 1 hafta da birşey oldu kalemi tutuşu bile değişti.Ben de aldım onu doğru resim kursuna....
Emekli resim öğretmeni Gülten Kocabaş açmış bu kursu."Çizgi Sanat".Gülten hanım son derece sıcak ve samimi bir insan dolayısıyle çocuklara yaklaşımı da aynı sıcaklıkta.Büyük küçük her yaştan öğrencisi var.
Ege ve Gülten hanım birbirini çok sevdi.Ege birbirinden güzel resimler yapmaya başladı.Gülten hanım da onun resimlerini panoda sergiledi.Bende sizlerle paylaşmak istedim.

Baksanıza oğlum Lunapark yapmış

Gülten hocamın yapmış olduğu tablolardan ikisinin fotoğrafını çektim.Tabi tabloların güzelliğini fotoğrafa yansıtamadım afedersiniz.Malum ne de olsa acemiyim henüz..
Ayrıca Hocama Ege'ye resmi sevdiridiği ve onu teşvik ettiği için teşekkür ederim..

ANNELER GÜNÜ




Biraz gecikmiş bir yazı oldu ama olsun yazacağım.Fizik olarak ufak tefek olduğum için gençlik yıllarımda benim çocuğum olmaz diye düşünürdüm hep.Neden bilmem ama öyleydi işte.Ve hiçbir zaman bir çocuğum olacak yada anne olacağım diye düşünmemiştim.Evlendikten sonra da yine böyle bir fikir oluşmadı.Fakat canım eşim çocukları çok seviyor ve o istiyordu.Sonunda Ege oldu.İlk üç ay ona hiç alışamadım.Sanki düzenimizi bozan bir varlıktı.Belkide lohusalık bunalımıydı çünkü doğum sonrası tek gözüm 2 aylık bir süreyle görme duyusunu yitirdi.Tedavi sonucu birşeyim kalmadı ama zor günlerdi.
Ege 4.ayına girdiğinde artık gözlerimin içine bakmaya başladı.Ve bu bakışlar "ben seni tanıyorum sen benim annemsin" diyordu.İşte o aydan sonra ben anneliği ve Oğlumu sevdim.Garip belki ama paylaşmak istedim.Artık benim dünyam o oldu.Nasıl da güzel birşeymiş annelik, bana bu duyguyu o öğretti.Hele bu anneler gününde beni bir şarkıyla uyandırdı ki sormayın.Şarkının son dizeleri harikaydı "hayatımın tek kadını benim annem benim annem!!!!!" Allahım onu korusun.Ve ben şimdi boyumu umursamadan herkese haykırıyorum.Ben çok şanslıyım.Harika bir oğlum,Harika bir eşim var.Sağlıklıyım,elim tutuyor gözüm görüyor,nefes alabiliyorum.İşte şans bu kıymetini bilin....
Öncelikle annemin ve dünyalar iyisi gülben annemin de(ona kayınvalidem demeye dilim varmıyor)anneler gününü kutluyorum.
Tüm annelerin anneler günü kutlu olsun...sevgilerimle....

12 Mayıs 2007 Cumartesi

MISIR EKMEĞİ



Karadenizliler bilirler nereye balık yemeğe giderseniz gidin ,balığın yanında mısır ekmeği ve turşu kavurması mutlaka gelir.(Benim fasulye turşum bitti artık seneye kısmet)Ben bu akşam mısır ekmeği de yaptım.Eşim mısır ekmeğini biraz ince, biraz kıtır sever bu nedenle verdiğim tarif tam ona göre...
Malzemeler
6 kaşık mısır unu
1 çay bardağı su
bir tutam tuz.
yapılışı
malzemeleri karıştırın, bulamaç halini alınca tavaya biraz zeytinyağı ilave edin ve üzerine bastıra bastıra yayarak tavanın tümünü kaplayın.(ben krep tavası kullanıyorum)Üzerine bir kapak kapatıp ocağın altını kısın yavaş yavaş altını üstünü kızartın...
Afiyet olsun

KIRMIZI SOĞAN YATAĞINDA ACI BİBER SOSLU ÇİPURA



BEKLENEN TARİF...

Neden beklenen diyeceksiniz.Bu balığı bu akşam yaptım.Murat'ın üyesi olduğu balikavi.net'te resimleri çoktannn görüntülendi de tarifini bekleyen bir çok üye var.Ama anında görüntü yapıp tarifi veremedim.Malum balık sonrası temizlik uzun sürüyor.
Gelelim tarife;
Biz 3 kişi olduğumuz için 3 adet çipura
sosu için:
2 kaşık soya sosu
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biberiye
2 ince kıyılmış taze sarmısak
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
yarım limonun suyu
yeteri kadar tuz

Balıkları yıkadıktan sonra hazırlanan sosu fırça yardımıyla balıkların dışına ve içine iyice sürün.Balıkların içine 1 adet defne yaprağı ve kıyılmış kırmızı soğanı yerleştirin.2-3 saat bu sosta bekletin.
Pişirmeye yakın soğanları ve defne yaprağını içinden çıkartın.Balıkları alüminyum folyaya sarın 200 derece fırında 1 saat pişirin.


Kırmızı soğanı ince ince piyazlık doğrayın.Acı biber turşusunu ince ince doğrayın.(Benim geçen yazdan yapmış olduğum acı biber turşusu vardı ama turşum yok derseniz kırmızı biber de olur)Önce zeytinyağında soğanları kavurmaya başlayın birkaç dakika sonra içine biberleri ilave edin ikisini bir arada kavurun..
Servis yaparken kavrulmuş soğanları alta serip üzerine balıkları yerleştirin
Afiyet olsun....

10 Mayıs 2007 Perşembe

DOSTUM DOSTUM DOSTUM

Varıp yad ellere meyil verirsen oy!Kış ola bağlana yolların dostum.......
Bugün canımın,birtanemin,dostumun,hayat arkadaşımın,eşimin yani Murat'ın doğum günü..
Aslında onun için yazmak istediğim çok şeyler var ama sözcükler boğazımda diziliyor ve hemen gözlerim doluyor.Bilmem niye!Sanırım duygusalım bu aralar.Öncelikle onu doğurup büyüten Gülben anneme sonra da onu yetiştiren Rahmi babama teşekkür ediyorum.Mükemmel bir evlat yetiştirmişsiniz sanırım onu tanıyan herkes benimle aynı fikirdedir.Umarım birgün Ege'm içinde aynı şeyleri söyleyen birileri çıkar....
Canım!!!!
İyi ki doğdun.İyi ki seni tanıdım.İyi ki ısrarcı davrandın.İyi ki seninle evlendim.
Dünyanın en iyi adamına ; uzun ve sağlıklı yaşayalım....Ege ve ben seni çok seviyoruz.

SAHTE İŞKEMBE ÇORBASI



PATATES ÇORBASI

Bu çorbayı dün akşam size yazarken pişirmiştim.Malum çalışan kadın sendromu...Bu patates çorbasını yeni öğrendim.İçindeki sarmısak nedeniyle tadı işkembeye benzeyen bu çorbayı beğeneceksiniz.


Malzemeleri
3 adet patates
3 diş sarmısak
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
kırmızı biber
nane

Yapılışı
Patatesleri küp küp doğrayın.Tencereye 4 su bardağı su doldurup patatesleri haşlayın (bu çorbayı bazen dibine un kavurarakta yapıyorum)Derin bir kapta yoğurt ve yumurtanın sarısını iyice çırpın,içine dövülmüş sarımsaklar ekleyin.Kaynamış çorbanın suyundan azar azar yoğurda döküp,yoğurdu ısıtın.Sonra tüm yoğurdu çorbanın içine ilave edin.Bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.Ayrı bir kapta yağı eritin.Ben çorbaları Ege'm içtiği için tereyağ ile yapıyorum ama 1 tatlı kaşığı kadar kullanıyorum.Eriyen yağın içine kırmızı biber ve nane ilave edip çorbanın üzerine döküyorum.
Afiyet olsun......